Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deputatul fugar Ilan Șor…

DOC Deputatul fugar Ilan Șor rămâne, pentru a două oară, fără imunitate parlamentară. Parlamentul a acceptat cele două solicitări ale procurorului general interimar

Foto: partidulsor.md

Deputatul fugar Ilan Șor rămâne fără imunitate parlamentară și poate fi arestat și trimis în judecată. Parlamentul a aprobat joi, 26 mai, cele două cereri înaintate de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Ilan Șor, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

Ilan Șor este bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

UPDATE 12:38 Cu 64 de voturi, Parlamentul a adoptat cea de-a doua cerere înaintată de procurorul general interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Ilan Șor, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

UPDATE 12:08 Parlamentul a aprobat prima cerere înaintată de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Ilan Șor. Proiectul de Hotărâre a fost votat de 65 de deputați. 61 de deputați ai PAS și de patru deputați ai Partidului ȘOR.

Captură video privesc.eu

„Procuratura a pornit cauza penală pe numele lui Ilan Șor pentru spălarea banilor efectuată de un grup criminal organizat, cauza penală a fost anexata la cauza „frauda bancară”. Procurorii au acumulat probe ce indică că Sor având creat un grup criminal organizat a preluat controlul activității a BEM, Unibank și Banca Socială. Banii au fost folosiți pentru finanțarea grupului criminal și a unui grup condus de Vladimir Plahotniuc. Sor și-a coordonat planurile cu grupurile criminale conduse de Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi. Grupul condus de Sort au sustras bani în proporții deosebit de mari, au pus în aplicare un plan, prin care o companie străine urma să răscumpere acțiuni de la BNM. (…) Solicit ridicarea imunității parlamentare în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală și trimiterea în judecată”, a declarat Dumitru Robu.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări că dosarul în care deputații Partidului Șor Ilan Șor și Marina Tauber sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi diferit justiției întrucât acuzatorii de stat au identificat probe concludente.

„Dosarul în care este învinuit deputatul Șor și deputata Marina Tauber va avea finalitate și va fi diferit justiției. (…) Procurorii vor face tot posibilul ca să existe o sentință de condamnare și confiscare a bunurilor. (…) Avem expediate în instanță 8 cauze penale din dosarul frauda bancară și urmează să mai expediem în instanță cauze în care sunt vizați demnitari de stat”, a menționat Robu.

Proiectul de Hotărâre:

Pe 19 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a adresat președintelui Parlamentului patru cereri cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Marina Tauber și Ilan Șor în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată.

Deputatul fugar Ilan Șor este președintele Partidului „ȘOR”. În 2017 a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Ilan Șor a apărut în spațiul public pentru ultima oară pe 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Conform art. 95 din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracțiune sau o contravenție, procurorul general poate cere Parlamentului ridicarea imunității acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reținere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunității deputatului se înaintează pentru fiecare infracțiune sau contravenție separat.

Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputaților Marina Tauber și Ilan Șor