(doc) Demisie la CSJ: cu ce avere pleacă din funcție judecătoarea Iuliana Oprea

Judecătoarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), Iuliana Oprea, pleacă din funcție după mai bine de trei decenii de activitate în sistem. Cererea acesteia de demisie a fost acceptată marți, 17 aprilie, de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În aceeași ședință, CSM a decis prelungirea mandatului Iulianei Oprea până când Parlamentul va numi în funcție un nou judecător la instanța supremă. Iuliana Oprea, care face justiție la CSJ pe parcursul ultimilor 13 ani, a ridicat anul trecut un salariu mediu lunar de peste 27 de mii de lei și a intrat în posesia unui apartament de 86 m.p., în baza unui contract de investiții în construcții, pentru care a plătit mai mult de jumătate de milion de lei.

Iuliana Oprea activează în sistem de 36 de ani, fiind numită în funcție la 20 iunie 1982, potrivit magistrat.md. Aceasta și-a început cariera de magistrat la Judecătoria Anenii Noi, iar după opt ani a fost numită președintă a instanței respective. Ulterior a activat la Judecătoria Buiucani din capitală. Alți patru ani, între 1996-2000, a fost judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. A avansat în funcția de judecător-asistent la Curtea Supremă de Justiție, iar din 2004 până în prezent este magistrată la instanța supremă de justiție.

Judecătoarea Iuliana Oprea a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, inclusiv pe Iuliana Oprea, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

Potrivit actului de avere și interese depus la Autoritatea Națională de Integritate, anul trecut, magistrata Iuliana Oprea a fost remunerată cu 334 599 de lei sau, în mediu, cu peste 27 de mii de lei lunar. Alți 162 240 de lei, magistrata i-a încasat drept pensie acordată de Casa Națională de Asigurări Sociale. 36 de mii de lei au intrat în bugetul familiei sub formă de pensie a soțului său.

În perioada mandatului magistratei la CSJ, familia a intrat în posesia a 11 terenuri intravilane și extravilane.

Familia Oprea are în proprietate o casă de locuit de 52 m.p. din 1985, o vilă de 35 de m.p. din 2006, a cărei valoare ar fi de 42 320 de lei și o altă casă, de 54 m.p., despre care susține că valorează 35 803 lei. Din 2016, magistrata a intrat în posesia unui apartament de 86 m.p., iar anul trecut a devenit proprietara unui apartament de 86,5 m.p., cu o valoare de 624 340 de lei, obținut în urma unui contract de investiții în construcții.

Familia deține în proprietate din 2011 un automobil de model Volkswagen Golf, fabricat în 2003. Iulia Oprea susține că valoarea bunului este de două mii de lei.

Nu este prima cerere de demisie din sistem a magistratei Iuliana Oprea. La 6 decembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a acceptat cererea de demisie depusă de judecătoare și a propus Parlamentului R. Moldova eliberarea acesteia din funcţia de judecător al Curții Supreme de Justiție. Două zile de la acea dată, pe 8 decembrie, magistrata a decis să-și retragă cererea, decizie acceptată de CSM la 13 decembrie 2016.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *