Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia instanței la solicitarea…

DOC Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

Magistrații Judecătoriei Chișinău (JC) au declarat inadmisibilă acțiunea depusă de către judecătorul Vladimir Țurcan împotriva Curții Constituționale (CC) prin care acesta solicita anularea hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC, precum și anularea hotărârii din 23 aprilie prin care Domnica Manole a fost aleasă, pe un termen de trei ani, în funcția de președinte al Înaltei Curți.

Vladimir Țurcan a invocat în cererea depusă că modalitatea prin care a fost destituit nu este prevăzută de normele dreptului material, precizând că motivul invocat, și anume „exprimarea votului de neîncredere”, ar fi unul inventat.

De cealaltă parte, Curtea Constituțională a invocat că instanța de contencios administrativ nu este competentă să efectueze controlul actelor emise de către CC și că această instituție este independentă de orice altă autoritate publică și se supune numai Constituției. Totodată, aceasta a precizat că pierderea încrederii acordate președintelui CC de majoritatea judecătorilor constituționali are drept efect încetarea mandatului de președinte al Înaltei Curți.

În urma examinării cererii, completul de magistrați ai JC au declarat cererea inadmisibilă, constatând că hotărârile CC nu pot fi supuse controlului judecătoresc în procedura contenciosului administrativ.

Solicitarea lui Vladimir Țurcan, cu privire la anularea hotărârii CC, a fost examinată de către un complet format din trei judecători, specializați în materie de contencios administrativ: Viorica Dodon, Tatiana Avasiloaie și Alexei Paniș.

La 19 mai, CC a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan privind revizuirea Hotărârilor Curții Constituționale cu privire la destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale.