Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia CSJ la recursul…

DOC Decizia CSJ la recursul depus de fostul judecător Mihai Murguleț care a cerut anularea hotărârii prin care CSM a respins înaintarea propunerii de numire în funcție a magistratului până la atingerea plafonului de vârstă

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de fostul judecător Mihai Murguleț împotriva hotărârii Curții de Apel (CA) Chișinău, prin care a fost respinsă cererea de chemare în judecată depusă de magistrat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care la rândul său a respins cererea judecătorului privind înaintarea propunerii președintelui R.Moldova de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Pe 13 mai 2020, Mihai Murguleț a depus cerere de chemare în judecată împotriva CSM, după ce pe 16 aprilie 2020, CSM a respins cererea judecătorului privind înaintarea propunerii președintelui R.Moldova de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Pe 25 martie 2021, CA Chișinău a respins acțiunea depusă de Mihai Murguleț împotriva CSM cu privire la anularea hotărârii Curții din 16 aprilie 2020 „Cu privire la cererea unui judecător, referitor la propunerea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă”, obligarea CSM să înainteze propunerea președintelui R. Moldova de numire în funcție a judecătorului Mihai Murguleț, până la atingerea plafonului de vârstă.

Pe 26 aprilie 2021, Mihai Murguleț a depus recurs împotriva hotărârii din 25 martie 2021 a CA Chișinău, solicitând casarea hotărârii primei instanțe și emiterea unei noi decizii de admitere a acțiunii sau, după caz, transmiterea cauzei la rejudecare.

„În motivarea recursului, recurentul Mihai Murguleț a invocat interpretarea eronată a normelor de drept material de către CA Chișinău la examinarea cauzei, reiterând aceleași temeiuri care au fost indicate în cererea de chemare în judecată”.

În iunie 2019, magistratul Mihai Murguleț de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a remis o notă informativă în care a relatat că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție (CSJ). Ulterior, pe 25 iunie 2019 opt judecători au fost înlăturați din funcții de CSM.

Mihai Murguleț a declarat că atacurile la adresa sa au fost precedate de „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției” din partea judecătorului Radu Țurcanu, care ar fi „intervenit cu solicitarea privind anularea unei măsuri de asigurare aplicate în cadrul unei cauze civile”.

Referitor la președintele CSJ, Ion Druță, magistratul ar fi scris că acesta i-ar fi solicitat „soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane”, iar după ce a refuzat acest lucru în privința sa ar fi început „atacuri denigratoare”. Atacurile, potrivit lui Murguleț, ar fi avut loc „cu concursul Inspecției judiciare, fiindu-i intentate cauze disciplinare și aplicate două sancțiuni disciplinare”. Ulterior, se arată în hotărârea CSM, Murguleț a vorbit despre faptul că judecătorul Corneliu Guzun i-ar fi transmis că „va avea grijă ca el să nu fie atestat la evaluare, menționând că nașul său este președintele Colegiului de evaluare”.

Drept urmare a notei informative, plenul CSM a decis atunci să înlăture din funcțiile administrative pe președintele CSJ, Ion Druță, președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și vicepreședinții Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc și Vitalie Stratan, dar și pe inspectorul-judecător principal din cadrul Inspecției Judiciare, Nicolae Clima. Prin aceeași decizie, Oleg Sternioală a fost revocat din funcția de membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor.