Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Curtea de Apel Comrat…

DOC Curtea de Apel Comrat examinează astăzi validarea mandatului Evgheniei Guțul pentru funcția de bașcană a Găgăuziei

Sursa foto: Facebook/Partidul ȘOR

Curtea de Apel Comrat examinează luni, 22 mai, începând cu ora 10:00, dosarul privind validarea rezultatelor turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia din 14 mai. Magistratul care va examina cazul este Andrei Mironov, judecător la Curtea de Apel Comrat.

Candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, după ce în turul doi a acumulat 27 374 de voturi, iar contracandidatul acesteia, candidatul independent susținut de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Grigorii Uzun a obținut 24 926 de voturi.

Tot luni, 22 mai, Partidul „Șor” și-a chemat susținătorii, la 11:30, la un miting organizat în fața Curții de Apel Comrat, „în susținerea bașcanului ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul, desemnat de Partidul Șor”.

În UTA Găgăuzia s-a desfășurat duminică, 14 mai, turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan. Potrivit rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei, candidata Partidului „Șor”, Evghenia Guțul, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia, în fața lui Grigorii Uzun, candidat independent susținut de PSRM.

Pe 16 mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău a informat că, la 13 mai 2023, a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

Tot pe 16, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Reprezentanții CNA au anunțat că „temei al acțiunii de ridicare a actelor constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”.

Persoane decedate și oameni aflați în străinătate, printre alegătorii care și-ar fi manifestat votul pentru Evghenia Guțul. CNA vine cu detalii despre perchezițiile efectuate în UTA Găgăuzia

În seara zilei de 16 mai, deputații Adunării Populare a Găgăuziei, s-au întrunit într-o ședință extraordinară și au votat unanim pentru „susținerea deciziei Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei de recunoaștere a rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan”.

Pe 19 mai CNA a anunțat că are loc procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale din UTA Găgăuzia, în prezența a trei membri ai Comisiei Electorale Centrale din Autonomia Găgăuză, inclusiv a șefei Comisiei și a avocatului CEC de la Chișinău. CNA a menționat atunci că „acțiunile efectuate de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, nu afectează, la momentul actual, în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor”.