Principală  —  IMPORTANTE   —   La sediul CNA are loc…

La sediul CNA are loc procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale din Autonomia Găgăuză

Sursa foto: Partidul Șor/ Facebook

În prezent, la sediul Centrului Național Anticorupție (CNA) are loc procedura de desigilare și examinare a plicurilor cu listele electorale din UTA Găgăuzia, în prezența a trei membri ai Comisiei Electorale Centrale din Autonomia Găgăuză, inclusiv a șefei Comisiei și a avocatului CEC de la Chișinău, anunță vineri, 19 mai, reprezentanții CNA.

De asemenea, CNA a pus la dispoziția membrilor CEC un interpret pentru asigurarea traducerii în limba rusă.

„Se fac copii ale acestor liste, iar după încheierea procedurii toate plicurile cu listele sigilate vor fi restituite Curții de Apel Comrat. Procesul de desigilare a plicurilor a fost documentat, cu ulterioara atașare a imaginilor la cauză. La această etapă, niciunul dintre participanți nu a avut obiecții la desfășurarea procesului.

Acțiunile efectuate de CNA, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, nu afectează, la momentul actual, în niciun mod procesul judiciar de validare a alegerilor”, arată un comunicat al CNA.

Anterior, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău au anunțat că au fost inițiate 8 procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali, care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar.

La câteva ore după anunțul CEC, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Reprezentanții CNA au anunțat că „temei al acțiunii de ridicare a actelor constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora”.

Iar în timp ce oamenii legii efectuau acțiuni de urmărire penală la Comrat, mai mulți simpatizanți și membri ai Partidului „Șor” au fost mobilizați în fața Judecătoriei Comrat pentru a protesta împotriva acestora. Totodată, membrii Adunării Populare a Găgăuziei s-au întrunit într-o ședință extraordinară, unde au votat unanim pentru, citez „susținerea deciziei Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei de recunoaștere a rezultatelor alegerilor pentru funcția de bașcan”. Decizia însă nu are vreo valoare juridică.