(doc) Cum au motivat judecătorii de la CSJ strămutarea dosarului Șor la Cahul

Dosarul penal în care Ilan Șor, controversatul primar de Orhei este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi examinat la Curtea de Apel Cahul. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 9 februarie, de Curtea Supremă de Justițe, care a examinat o solicitare venită de la președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca. Anterior, mai mulți judecători de la instanța din Chișinău au refuzat să examineze acest dosar. 

„Analizând materialele cauzei, Colegiul penal reţine că, la Curtea de Apel Chişinău a parvenit pentru judecare cauza penală în privinţa lui Şor Ilan, învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute la art. 190 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) Cod penal, iar avocatul acestuia, Balan Iulian este soţul Şefului Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Bălan Lilia, funcţie care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii. Totodată, majoritatea judecătorilor Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău din completele constituite pentru anul 2018, sunt în imposibilitate de a participa la examinarea în ordine de apel a prezentei cauze, astfel, doar 2 judecători din cadrul Curţii ar fi compatibili, motiv pentru care, preşedintele instanţei consideră necesar strămutarea judecării cauzei în altă instanţă egală în grad. Colegiului penal consideră că, circumstanţele menţionate de preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Pleşca Ion, în cerere cad sub incidenţa instituţiei strămutării judecării cauzei, or, CtEDO, în jurisprudenţa sa a constatat că judecătorii trebuie nu numai să îndeplinească criterii obiective de imparţialitate, ci să fie şi percepuţi ca fiind imparţiali. Miza este încrederea pe care instanţele trebuie să o inspire justiţiabililor dintr-o societate democratică. O instanţă de judecată trebuie să reafirme încrederea publicului în integritatea corpului 3 judiciar. Percepţia de imparţialitate se măsoară prin standardul observatorului rezonabil. Instanţa trebuie să fie imparţială şi din punct de vedere obiectiv, adică trebuie să ofere garanţii suficiente pentru a exclude orice îndoială legitimă în această privinţă (Gregory vs. Marea Britanie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, (1997) 25 EHRR 577). Ceea ce este în joc, e încrederea pe care instanţele dintr-o ocietate democratică trebuie să o inspire populaţiei (Castillo Algar vs Spania, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, (1998) 30 EHRR 827)”, scrie în motivarea încheierii Curții Supreme de Justiție.

În cererea depusă, Ion Pleșca a menționat că „potrivit dispoziţiei de  formare a completelor de judecată cu nr. 1 din 02.01.2018, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău, este format din 7 complete de judecată, a câte 3  judecători, respectiv – 21 judecători la număr; 6 din care sunt în imposibilitate de a participa la examinarea cauzei penale în privinţa inculpatului, or, aceştia au participat la controlul judiciar al legalităţii încheierilor privind măsurile preventive aplicate în privinţa acestuia; alţi 6 judecători au participat la examinarea cauzelor penale în privinţa lui Filat Vladimir şi Platon Veaceslav, respectiv sunt incompatibili în virtutea prevederilor art. 33 Cod de procedură penală; 3 judecători potrivit dispoziţiei sus nominalizate, examinează cauzele penale zilnic (efectuează controlul judiciar al legalităţii încheierilor privind măsurile preventive şi examinează plângerile împotriva acţiunilor şi actelor ilegale ale organului de urmărire penală şi ale organului care exercită activitate specială de investigaţii, judecători care conform dispoziţiei sus numite, participă doar la examinarea unor asemenea cauze); iar 4 judecătorii: Vrabii Silvia, Ulianovschi Xenofon, Robu Oxana şi Mînăscurtă Igor şi-au luat abţinere de la examinarea cauzei respective, cereri care au fost admise. Prin urmare, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău are doar 2 judecători, care ar putea participa la examinarea în ordine de apel a acestei cauze”, scria Pleșca, în solicitarea adresată Curții Supreme de Justiție.

Instanța supremă a decis să accepte cererea depusă de Ion Pleșcă și să trimită la examinare dosarul Șor la Curtea de Apel Cahul.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns la Curtea de Apel Chișinău după mai bine de șase luni în care a fost tradus de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la începutul anului 2018. Ulterior, mai mulți magistrați au refuzat să examineze acest dosar, invocând mai multe motive.

La 21 iunie 2017, Ilan Șor, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Reporter

  AM AJUNS LA MOMENTUL CÂND…

  Cunoscând cum merge așa numita examinare a dosarului escrocului Șor puteți să scrieți un nou articol întitulat “Cum au motivat judecătorii de la CSJ strămutarea dosarului Șor la Lipcani. Apoi schimbați în articol doar cuvintele Lipcani, Ungheni, Bălți, între ele. Motivele acestor strămutări sunt atât de derizorii sau mai moldovenește zis în bătaie de joc încât nici nu merită repetate.

  O repet de peste jumătate de an, că stăpânul justiției moldovenești, oligarhul uzurpator Plahotniuk a luat de mult banii de la escrocul Ilan Șor 2 miliarde de dolari din cele 2,9 miliarde furate de acesta din cele trei bănci, ca dosarul Șor să nu fie examinat la Curtea de Apel înainte de alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, când escrocul Ilan Șor urmează să fie ales deputat în Parlament în circumscripția nominală Orhei și astfel să scape de închisoare.

 2. Marina-Sara Tauber

  FURTUL MILIARDULUI TREBUIE DECRIMINALIZAT!

  Ce sunt 2,9 miliarde de dolari pentru harnicul popor moldovenesc? Da chiar sunt o nimică toată! Au lucrat vreo 40-50 de ani harnicele noastre moldovence, spălând “rahatul” după babele expirate și moșnegii fără erecție din Israel, Italia, Spania, Turcia și Rusia, dar și prin alte locuri, că “rahat” în lume se găsește peste tot, moldovence și moldoveni să fie, ca să aibă cine-l spăla. Așa că cele 2,9 miliarde de dolari pot fi puse la loc în caznaua statului moldovenesc, cel mai spălător stat de funduri răpănoase de străini din lume.

  Dacă mai adăugăm aici harnicii noștri gunoieri moldoveni, constructorii moldoveni mai rezistenți, încăpățânați și perpetum mobile ca mecanismele, “ajutorul psihologic” contra plată pe care tinerele moldovence și nu numai ele, dar și cele mai bătrâoare, îl ofereau bărbaților solitari înaintați în vârstă și nu numai lor, peste tot în lume, în încă 40-50 de ani suma poate fi dublată sau chiar triplată. Să vă deie Domnul Dumnezeu sănătate și doar un foarte simplu și nu atât de prost ca Iurie Leancă prim ministru, care să poată gestiona atâta bănărit.

  Și merită oare să punem la grea încercare amiciția de veacuri între popoarele noastre, adică între poporul conducător evreu de sus și poporul muncitor moldovenesc de jos? Împreună am conlucrat atât de bine în avantajele ambelor noastre popoare peste 200 de ani. Moldovenii creșteau cei mai gustoși puișori din lume, iar evreii îi înfulecau cu atâta poftă. În lume puișori atât de gustoși ca-n
  Moldova mai sunt poate doar în Franța, dar francezii nu sunt gata să se împartă atât de generos cu străinii oploșiți la ei, așa cum fac moldovenii.

  Foarte talentatul Ilan Șor și-a dedicat întreaga viață prosperării poporului moldovenesc, încă de la primii pași pe pământ moldovenesc, când avea doar câteva săptămâni, călătorind în bocceluța sărăcăcioasă a părinților săi, care pășise pe calea atât de grea a exodului evreiesc în căutarea unei vieți mai bune. Oarecum soarta evreului Ilan Șor seamănă mult cu soarta altui mare evreu, Isus Hristos, care a avut atâta de suferit pentru poporul său. Ilan Șor n-a umblat niciodată la nici o școală moldovenească, evreiască sau de alt fel. Ilan Șor întotdeauna s-a bazat numai pe talentul său nativ evreisc, moștenit de la părinți și în special de la tatăl său, Marele Miron Șor.

  Numele președintelui Partidului “ȘOR”, dlui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară. Desigur “rangerii” de peste ocean Kroll n-au avut de unde cunoaște caracterul de om de o foarte înaltă noblețe sufletească a dlui Ilan Șor și tot ceea cea făcut dumnealui pentru Moldova și mai ales pentru Orheiul, atât de drag inimii sale. Când justiția coruptă din Moldova l-a condamnat pe nedrept la arest la domiciliu, îngrădindu-i
  atât de barbar libertatea, dl Ilan Șor n-a dezesperat, n-a căzut în desnădejde, zăcând pe divan după mai multe fugere de vin select. Dl Ilan Șor s-a gândit în primul rând la Patria lui adoptivă Moldova și la ce poate el face în situația creată pentru ea. Dl Ilan Șor s-a gândit foarte mult și a găsit cum poate să ajute cel mai consistent Moldova, să facă copii care să-i asigure viitorul și doar într-un an petrecut în arest la domiciliu dl Ilan Șor si-a mobilizat toate resursele și a făcut doi viitori străjeri ai Patriei moldovenești, care avea atât de mare nevoie de ei.

  Președintele nostru dl Ilan Șor a fost obligat să se implice în faptele nu chiar ortodoxe din sistemul bancar la nici 28 de anișori neîmpliniți. Ce putea să facă un tănăr atât de înzestrat, dar fără nici urmă de studii și atât de fără apărare și inocent în fața unui animal moldovenesc fără simțire omenească, îndobitocit de lăcomie, ca Vlad Filat? Un popor întreg a fost martor cum expremierul lacom Vlad Filat cerea cu atâta insolență bani de la atât de nevinovatul la vremea ceia, tânărul și talentatul bancher Ilan Șor, cum că adică trebuie să-și cumpere niște chiloți, că cei vechi s-au uzat. Și acest “sans-culottes” nenorocit mai avea cel puțin două soții și trei copii, toți “sans-culottes” și ei, și-și schimbau chiloții de mai multe ori pe zi, nu-i de mirare că bietul evreu Ilan Șor s-a pomenit cu asemenea fraudă bancară.

  Dar de ce mă rog să vă să vă conving eu, că președintele Ilan Șor este nevinovat? Cel mai bine face acest lucru și demască lăcomia nesățiosului expremier Vlad Filat în “opera” sa talentata jurnalistă de la “Ziarul de Gardă”, tiza mea, dra Marina Ciobanu. Câte mașini au ajuns la Vlad Filat de la Președintele Ilan Șor, câte călătorii cu avionul făcute de Vlad Filat și suita lui au fost plătite de Președintele Ilan Șor, câte excursii în străinătate, făcute de Vlad Filat și apropiații lui au fost plătite de Președintele Ilan Șor, câte cadouri de multe milioane de lei au fost cadonate de Președintele Ilan Șor lui Vlad Filat și apropiaților săi. Toate acestea, înmulțite la doi sau chiar la trei așa cum îi place drei Répété, cum este numită tiza mea în popor, te duce la gândul că statul R. Moldova i-a rămas dator Președintelui Ilan Șor și nu
  vice-versa.

  Fenomenul evreu Ilan Șor n-a vrut nici o clipă să fure miliardele voastre, făcute din spălarea fundurilor răpănoase de moșnegi și băbuțe din UE, Israel, Turcia și Rusia. Ilan Șor a avut o pornire din inimă să vă ajute să vă înmulțiți banii, plimbându-i prin diferite conturi din întreaga lume, asemenea unui alchimist evreu din Evul mediu, care făcea minuni. Toată vina pierderii celor 2,9 miliarde de dolari îi revine în acest caz “coordonatorului” vostru Plahotniuk, care din lăcomie sa de “nomad” n-a putut să aștepte ca talentul evreu să-și ducă minunea până la capăt.

  Bancherul de geniu evreul Ilan Șor oficial a fost învinuit de autorități că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă așa zis confirmată şi de memorandumul Kroll. Unul din avocații bancherului de geniu Ilan Șor, dl Denis Ulanov a precizat că Banca de Economii nu a avut de suferit pierderea a 5 miliarde de lei cum s-a vehiculat anterior, ci doar 2,6 miliarde lei, iar dl Ilan Șor este absolut nevinovat, deoarece beneficiarul real al acestor bani a fost escrocul vostru moldovenesc Veaceslav Platon.

  Ca vicepreședintă a Partidului “ȘOR”, eu Marina-Sara Tauber vă declar că atât eu, cât și colegii mei de partid, vom continua să-l sprijinim cu toate forțele noastre pe acest bancher genial și om de suflet de o inteligență rară, magnificul nostru conducător Ilan Șor și vom organiza acțiuni de protest cu implicarea tuturor oamenilor de bună credință din Orheiul nostru natal, dar și din întreaga țară. Vom folosi toate mijloacele legale, inclusiv cârnăciorii, turtele dulci, croasanții și berea fără alcool gratis pentru a întări dorința venită din sufletele noastre sincere de-al
  susține pe conducătorul nostru inocent ca mieluțul Ilan Șor.

  În Țara noastră a Moldovei pe care noi, evreii o iubim atât de mult, acum cei rău intenționați spun că presupusul așa numit jaf al secolului în realitate ar depăși enorma sumă de peste 2,9 miliarde de dolari. Oricare n-ar fi această sumă în realitate, conducătorul nostru Ilan Șor a avut înțelepciunea să fie prevăzător și să aducă ca “jertfă” peste două treimi din această sumă enormă stăpânului justiției moldovenești dlui oligarh Plahotniuc pentru a-și asigura libertatea binemeritată, necătând la împrejurările nefaste. Sper din tot sufletul că dl oligarh Plahotniuc își
  va respecta promisiunea și acest om extraordinar, care este Președintele nostru dl Ilan Șor va rămâne în libertate. În caz contrar, dacă conducătorul nostru va fi închis, noi membrii Partidului “ȘOR”, dar în primul rând, însuși dl Ilan Șor vom face desvăluiri senzaționale, care vor arunca în aier clasa politică din Moldova și vor zgudui puternic întreaga Europă.

  Acest articol este un pamflet si trebuie considerat ca atare! CITEŞTE CU ATENŢIE!!!!
  Articolul este tradus în limba română din ivrit prin idiș de către ACADEMIC.

 3. Sergiu

  Interesante motivari,inseamna ca seful Departamentului Institutiilor Penitenciare RM trebuie sa elibereza detinutii originari din localitatea sa de bastina,motivind ca sint consateni???? Nu vreai sau nu poti,demisioneaza,ce-I cu joaca asta dea vreu nu vreu.

 4. ropoport

  mutati dosarul la izraeli da mai bine in palestina sau iran acolo stiu ce sa faca cu estia ca shor

 5. Traian Harașosfetiuc

  CE VRĂJI NE VA MAI FACE PLAHOTNIUK CU DOSARUL ȘOR?

  Da oricare, numai ca escrocul Ilan Șor să nu ajungă la închisoare. Se va mai tărăgăna la Curtea de Apel din Cahul. Posibil ca judecătorii de la Curtea de Apel din Cahul să se îmbolnăvească sau să fie incompatibili cu dosarul la fel ca cei de la Curtea de Apel Chișinău.

  Scopul vrăjilor lui Plahotniuk este tărăgănarea examinării dosarului Șor până la
  alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, când escrocul Ilan Șor urmează să fie
  ales deputat de Orhei în Parlament pe circumscripția electorală nominală Orhei și astfel să scape de închisoare.

  Există lucruri evidente, care nu cer neapărat dovezi. Curtea de Apel Chișinău de trei ori și-a schimbat componența din diferite motive pentru ca-n cele din urmă să refuze examinarea dosarului Șor pe motiv de incompatibilitate. Înainte de aceasta Curtea de Apel timp de peste jumătate de an nu putea examina dosarul Șor, fiindcă inculpatului nu i s-a tradus dosarul în limba rusă.

  Astfel de vrăji cu justiția la noi poate face numai stăpânul atotputernic al justiției,
  oligarhul Plahotniuk. Și hai să nu fim infantili, astfel de “servicii” nu se fac degeaba,
  mai ales de un afacerist de talia lui Plahotniuk, care nu face îndeobște nimic gratis, cu atât mai mult astfel de “servicii”. Despre suma “serviciilor”, având în vedere că escrocul Ilan Șor a furat 2,9 miliarde de dolari, Plahotniuk putea pretinde la două treimi, adică 2 miliarde de dolari pentru a-i asigura libertatea.

  Până la alegerile parlamentare ordinare de la sfârșitul anului încă mai este timp. Ce vrăji ne va mai face Plahotniuk cu dosarul Șor mai este încă de văzut. Având în vedere modul nestandart de acțiune al păpușarului Plahotniuk putem avea surprize. Vlad Filat vorbea despre păpușar și-i prezicea cu exactitate faptele, însă a stat hipnotizat ca un șobolan de pitonul Plahotniuk, care până la urmă la înghițit.

  Poate cineva mai în vârstă ar crede că m-am inspirat pentru titlul acestui “articol” din filmul american de acum 30-40 de ani “Ce vrăji mea făcut nevastă-mea?” Și eu inițial am crezut acest lucru. Dar când mi-am imaginat ce mi-ar putea pune în ceai o nevastă ușernică ca Plahotniuk m-a cuprins groaza și acum nu mai cred nimic.

  P.S. “Opera” mea publicistică, dar și lucrările unor colegi pe care îi stimez enorm de mult le puteți citi pe “Comentarii” la GLASUL: http://glasul.md/ma-prind-la-gandul-ca-de-fapt-traiesc-si-respir-prin-prisma-unei-drame-colective#comment-29456

 6. Flaviu Baghiu

  AFRÓNT

  Ca dușmanul pe front
  Merge la baionetă,
  C-un sfidător afrónt
  Oligarhul cu borsetă.

  Împotmolit ca-n nămol
  Dosarul escrocului Șor,
  Miliard pierdut nasol
  Furat de escroc ușor.

  Doarme Curtea de Apel
  Prinsă ‘ncasând chetă,
  Șor, escrocul mișel
  Scapă iar de anchetă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *