Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ declară inadmisibil recursul…

DOC CSJ declară inadmisibil recursul înaintat de fosta ministră a Educației Lilia Pogolșa, constatată de ANI cu încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au declarat inadmisibil recursul depus de fosta ministră a Educației Lilia Pogolșa, împotriva unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău, prin care i-a fost respinsă cererea de anulare a actului Autorității Naționale de Integritate (ANI) în care a fost stabilită cu conflict de interese.

Hotărârea a fost pronunțată pe 11 ianuarie de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, în componența magistraților – Ala Cobăneanu, Nina Vascan și Nicolae Craiu.

Judecătorii CSJ menționează în hotărâre faptul că Lilia Pogolşa nu s-a conformat prevederilor legale și a formulat o cerere de recurs nemotivată, fără a evidenția „motivele ilegalității și netemeiniciei hotărârii recurate, limitându-se doar la manifestarea dezacordului față de soluția pronunțată în apel”, fapt pentru care recursul înaintat de aceasta a fost declarat inadmisibil.

„(…) În recurs nu este suficientă simpla expunere a dezacordului cu soluția instanței judecătorești, ci este necesară motivarea cu indicarea temeiurilor de ilegalitate pe care se întemeiază calea de atac, motivarea recursului însemnând nu doar exprimarea nemulțumirii față de actul de dispoziție pronunțat, ci expunerea tuturor motivelor pentru care, din punctul de vedere al părții, instanța a pronunțat o decizie neîntemeiată (…)”, arată documentul.

Pe 29 decembrie 2021, Pogolșa a depus la Curtea de Apel Chișinău o cerere de chemare în judecată împotriva ANI privind anularea actului prin care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

Pe 9 iunie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de Pogolșa. Ulterior, fosta ministră a Educației a atacat hotărârea cu recurs la CSJ.

Pe 21 decembrie 2021, inspectorul de integritate al ANI a constatat un conflict de interese admis de către Lilia Pogolșa, care a deținut anterior și funcția de ministră a Educației.

Inspectorul de integritate a stabilit atunci că, în 2019, fosta ministră a Educației Lilia Pogolșa a încheiat un contract de prestări servicii în calitate de persoană fizică cu Institutul de Științe ale Educației unde asigura interimatul funcției de director. Contractul a fost semnat prin intermediul unei persoane terțe, cu directorul adjunct al instituției. Astfel, potrivit ANI, Pogolșa a prestat servicii de coordonare a cercetătorului științific în cadrul studiilor postdoctorale, în timp ce exercita și funcția de director interimar al aceleiași instituții.

„Pentru serviciile prestate, Pogolșa ar fi fost remunerată cu suma totală de peste 100 mii de lei”, menționau responsabilii din cadrul ANI.

Lilia Pogolșa nu a declarat la ANI situația de conflict de interese și nici nu s-a abținut de la semnarea acestui contract până la recepționarea unei soluții din partea inspectorului de integritate, menționau reprezentanții instituției.

În baza noilor modificări ale legislației ANI, inspectorul de integritate a anunțat anterior că poate aplica doar o contravenție pentru nedeclararea conflictului de interese în termenul prevăzut de lege.

Fosta ministră a Educației Lilia Pogolșa, constatată de ANI cu conflict de interese