Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC avizează pozitiv proiectul…

DOC CC avizează pozitiv proiectul Guvernului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc

Magistrații Curții Constituționale (CC) au decis că proiect de lege aprobat de Guvern la 30 septembrie care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentat spre examinare Parlamentului.

Judecătorii constituționali au decis că inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova înaintată de Guvern corespunde procedurii, limitelor temporale de revizuire și limitelor materiale de revizuire.

Astfel, s-a hotărât că proiectul de lege pentru modificarea Constituției „respectă condițiile de revizuire a Constituției și poate fi prezentat spre examinare Parlamentului” și că „proiectul poate fi adoptat de Parlament după cel puțin 6 luni de la data prezentării inițiaticei corespunzătoare”.

La 30 septembrie Guvernul a aprobat un nou proiect de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc, în contextul în care la cel precedent Curtea Constituțională (CC) a dat aviz negativ. La 1 octombrie, proiectul aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial a fost expediat CC pentru emiterea avizului consultativ.

La rândul său, Curtea a solicitat Comisiei de la Veneția un aviz pe marginea proiectului indicat supra. Avizul a fost remis în mod urgent la 16 noiembrie.

Conform avizului, articolul 2, aliniatul 3, care stipulează că „membrii CSM din rândul judecătorilor în funcție la data intrării în vigoare a prezentei legi își exercită mandatul până la expirarea termenului pentru care au fost aleși. Membrii de drept își încetează mandatul la data intrării în vigoare a prezentei legi. Mandatul profesorilor titulari în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie confirmat pentru o perioadă de 6 ani în total, cu votul a trei cincimi din deputații aleși”, poate fi considerat în „mod rezonabil că atinge un echilibru echitabil între cele două interese conflictuale: securitatea mandatului membrilor laici ai CSM și necesitatea menținerii ordinii publice”.

În ceea ce privește întrebarea dacă măsura tranzitorie interferează cu dreptul la viață privată al membrilor laici ai CSM, garantat de articolul 8 din Convenția europeană a drepturilor omului, deși înlăturarea membrilor laici titulari, în cazul în care aceștia nu reușesc confirmare sigură, experții Comisiei de la Veneția spun că asta „ar putea fi considerată ca un retrograd profesional și se pare că nu are nicio implicație asupra reputației sau integrității lor”.

La 22 septembrie, CC a constatat că proiectul de modificarea a Constituției privind sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, deoarece nu respectă condițiile de revizuire a Constituției. Atunci CC a dat aviz negativ proiectului.

La 30 septembrie Guvernul a aprobat un nou proiect de lege.

În noul proiect a fost propusă excluderea termenului de 5 ani de numire a judecătorilor. Totodată, în Constituție ar urma să fie și prevederea conform căreia președintele țării poate refuza doar o dată candidatura înaintată de CSM.

Proiectul mai include și prevederea conform căreia judecătorii vor avea imunitate funcțională doar în condițiile legii.

De asemenea, dacă proiectul va intra în vigoare, în Constituție va fi indicat că CSM are 12 membri, care sunt numiți pe 6 ani și pot deține doar un mandat.