Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC a respins cererea…

DOC CC a respins cererea de suspendare a calității procurorului general ca membru de drept în componența CSS

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională (CC) a respins joi, 16 septembrie, cererea de suspendare a calității procurorului general ca membru de drept în componența CSS. Cererea de suspendare a acestei calități a fost depusă de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, miercuri, 15 septembrie.

Se respinge cererea de suspendare a acțiunii articolului 12 alin. (4) din Legea securității statului nr. 618 din 31 octombrie 1995 în partea în care îl include pe Procurorul General în componența Consiliului Suprem de Securitate, depusă de dl Alexandr Stoianoglo, Procuror General al Republicii Moldova”, se menționează în decizia CC.

Decizia Înaltei Curți:

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat la 15 septembrie cu o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care a solicitat verificarea controlului constituționalității prevederilor legale care au instituit procurorului general calitatea de membru de drept în componenţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Decizia lui Stoianoglo de a sesiza Înalta Curte în acest sens survine ca urmare a ultimei ședințe a CSS din 10 august curent „în cadrul căreia Președintele CSS a obiectat procurorului general lipsa urmăririlor penale a mai multor persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții parlamentare, solicitând, în același timp, raportarea mai multor cauze penale pendinte”.

Modificările în Lege au fost operate la propunerea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat (inițiativa legislativă nr.436 din 23.11.2016), prin introducerea Procurorului General drept membru din oficiu în conținutul art.12 alin.(4) din lege, fiind grav afectat principiul separației puterilor în stat și, în consecință, independența Procuraturii.

Citiți și: Cere să fie exclus din CSS? Încă o sesizare de la Stoianoglo către CC: solicită Înaltei Curții să verifice constituționalitatea calității procurorului general ca membru de drept în componența CSS