Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CC a admis parțial…

DOC CC a admis parțial sesizarea depusă de CSM pentru controlul constituționalității unui articol din Legea cu privire la statutul judecătorului

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională (CC) a admis parțial sesizarea depusă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru controlul constituționalității articolului care prevede eliberarea din funcție a judecătorului inclusiv în cazul încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau în cazul nedepunerii declarației de avere și interese personale.

Înalta Curte a recunoscut constituțional articolul 25 alin. (1) lit. g/1 din Legea nr. 544 din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului, „în măsură în care vizează doar fapta de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese admise în activitatea administrativă”. Articolul respectiv prevede eliberarea din funcție a judecătorului în cazul stabilirii, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.

Totodată, Curtea a recunoscut constituțional articolul 25 alin. (1) literele g/2 și g/4 din Legea cu privire la statutul judecătorului, care prevede că judecătorul este eliberat din funcţie în cazul nedepunerii declarației de avere și interese personale sau refuzului de a o depune, în condițiile prevederilor Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, precum și în cazul stabilirii, prin actul de constatare rămas definitiv, a situației de nesoluționare în termen a incompatibilităților.

„Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, arată decizia CC.

Pe 14 septembrie 2021, CSM a sesizat CC referitor la controlul constituționalității unor prevederi legale privind temeiurile de eliberare din funcție a judecătorilor.

CSM considera că modificările la Legea privind statutul judecătorului care prevede eliberarea din funcție a judecătorului inclusiv în cazul încălcării regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau în cazul nedepunerii declarației de avere și interese personale „vin în contradicție cu principiile generale ce reglementează răspunderea disciplinară a judecătorilor, și anume – principiile de bază ale independenței justiției”.

„(…) Prin punerea în aplicare a acestor prevederi, organului de autoadministrare judecătorească (CSM) i-a fost atribuit un rol formal – de a pune în executare hotărârile Autorității Naționale de Integritate cu privire la eliberarea din funcție a judecătorului, în lipsa unei proceduri disciplinare transparente și independente. Este evident faptul că prevederile legale, verificarea constituționalității cărora este solicitată, sunt incompatibile cu prevederile articolului 123 din Constituție prin care este stipulat că CSM asigură numirea, transferarea, detașarea, promovarea în funcție și aplicarea de măsuri disciplinare față de judecători (…)”, se arată în sesizarea CSM.