Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Câștig de cauză la…

DOC Câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău pentru CUB: Iacob Proscurov rămâne în fotoliul de primar al satului Țibirica

Sursa foto: anticoruptie.md

Iacob Proscurov, candidatul de pe listele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), obține câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău și își păstrează fotoliul de primar al satului Ţibirica din raionul Călărași, după ce judecătorii instanței au declarat drept inadmisibilă acțiunea inițiată de reprezentantul PAS, Ion Iurcu.

În turul doi al alegerilor locale generale, în satul Ţibirica din raionul Călărași, diferența dintre cei doi candidați la funcția de primar a fost un singur vot. Astfel, reprezentantul partidului CUB Iacob Proscurov a acumulat 376 de voturi, iar contracandidatul acestuia, Ion Iurcu, reprezentantul partidului PAS, a fost votat de 375 de oameni, motiv pentru care s-a adresat în instanță.

„(…) Deși apelantul (Iurcu) a pierdut procesul în prima instanță (Judecătoria Strășeni), care a confirmat de fapt justețea numărării și renumărării voturilor, candidatul PAS a decis să mute disputa sa la Curtea de Apel Chișinău, apelând la CEC, contrar prevederilor Codului electoral de a respecta ierarhia autorităților electorale. Din motive neclare, apelantul PAS a decis să atace din nou în a doua instanță nu actul administrativ al Consiliului electoral de circumscripție Țibirica (19 noiembrie) și nici actul administrativ al Consiliului electoral raional Călărași (23 noiembrie), ci două buletine, atribuite în opinia PAS în mod necorespunzător candidatului de opoziție (…).

Justiția a triumfat astăzi, 15 ianuarie, 2024, iar încercările PAS de a „fenta” normele legale în interes propriu, aplicând presiuni administrative și „soluții creative” s-au prăbușit (…)”, se spune într-un comunicat al CUB pe Facebook.

Potrivit dispozitivului hotărârii Curții de Apel Chișinău, decizia Judecătoriei Strășeni din 11 decembrie 2023 a fost casată integral și a fost emisă o hotărâre nouă, prin care se respinge solicitarea candidatului PAS de anulare a procesului-verbal de renumărare a voturilor de către Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale, satul Țibirica, raionul Călărași.

Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile de la adoptare.

În turul doi al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023, în satul Ţibirica din raionul Călărași, diferența dintre doi candidați la funcția de primar a fost un vot. Astfel, reprezentantul partidului CUB Iacob Proscurov a acumulat 376 de voturi, iar contracandidatul acestuia, Ion Iurcu, reprezentantul partidului PAS, a fost votat de 375 de oameni.