Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CA a obținut câștig…

DOC CA a obținut câștig de cauză la CSJ în procesul cu fondatoarea Moldova 1, sancționată cu 5000 de lei

Sursa foto: Elena Covalenco

Consiliul Audiovizualului (CA) anunță marți, 13 februarie, printr-un comunicat, că a obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) față de fondatoarea Moldova 1, Instituţia Publică Compania „Teleradio Moldova”, referitor la anularea sancțiunii de 5 000 de lei, pentru difuzarea știrilor fără indicarea sursei de proveniență a imaginilor.

Raportul de monitorizare a reflectării campaniei electorale locale din 5 noiembrie 2023 la TV și radio a atestat că mai multe subiecte date de postul public Moldova-1, în perioada 13-17 noiembrie 2023, nu au fost însoțite de sursa de proveniență a imaginilor, așa cum prevede art. 13 alin. (5) lit. e) din Codul serviciilor media audiovizuale, conform CA.

„Pe 6 februarie 2024, instanța supremă a declarat inadmisibil recursul depus de IP Compania „Teleradio Moldova” împotriva hotărârii din 17 ianuarie 2024 a Curţii de Apel Chişinău, prin care s-a respins ca neîntemeiată acțiunea privind anularea parțială a Deciziei CA din 24 noiembrie 2023, înaintată de furnizorul public național de servicii media”, menționează reprezentanții CA.

Pe 27 noiembrie 2023 IP Compania „Teleradio-Moldova” a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, acțiune în contencios administrativ împotriva Consiliului Audiovizualului, solicitând anularea deciziei Consiliului Audiovizualului din 24 noiembrie 2023 prin care IP Compania „Teleradio-Moldova” a fost sancționată cu amendă în mărime de 5000 de lei și a fost obligată să difuzeze textul sancțiunilor.

În motivarea acțiunii, IP Compania „Teleradio-Moldova” a menționat că „la examinarea circumstanțelor cauzei, Consiliul Audiovizualului a dat dovadă de subiectivism, nu a luat în considerație argumentele prezentate de IP Compania „Teleradio-Moldova” prin prisma normelor de drept aplicabile și în consecință a emis o decizie ilegală”.

Prin încheierea din 21 decembrie 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, s-a transmis Curții de Apel Chișinău pentru examinare după competență cererea de chemare în judecată înaintată de către IP Compania „Teleradio-Moldova” împotriva Consiliului Audiovizualului.

Dosarul a ajuns la CSJ, după ce instanța de apel a respins ca neîntemeiată acțiunea înaintată de IP Compania „Teleradio-Moldova”.

Potrivit CA, instituția media a mai fost sancționată cu avertizare publică pentru același tip de încălcare, printr-o decizie a CA din 3 noiembrie 2023.