• DOC/ Averea Adrianei Bețișor, verificată de ANI: Ce date eronate au fost identificate în declarația fostei procurore

  DOC/ Averea Adrianei Bețișor, verificată de ANI: Ce date eronate au fost identificate în declarația fostei procurore
  vizualizări
  25 mai 2020 | 15:06

  Averea și interesele personale ale Adrianei Bețișor au fost verificate de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru perioada 2015 – 2019. ANI a publicat vineri, 22 mai, actul de constatare, după ce instituția a înregistrat în luna iulie 2019 o sesizare în acest sens de la secretariatul Parlamentului Republicii Moldova.

  Astfel, pe data de 25 iulie 2019 a fost inițiat controlul averii și intereselor personale ale Adrianei Bețișor și ale soțului acesteia, Dumitru Șubin. Potrivit prevederilor, dacă persoana supusă controlului este căsătorită sau se află în concubinaj, sau dacă are persoane la întreținere și/sau copii minori, verificarea se extine și asupra averii membrilor familiei.

  S-a constatat că Adriana Bețișor și soțul acesteia nu au reflectat sau au reflectat eronat mai multe date în declarațiile acestora de venit și interese personale. Potrivit actului de constatare, în perioada 2015 – 2019, soțul fostei procurore a deținut pe conturi bancare surse financiare, fapt ce nu se regăsesc în declarația de venit și proprietate a Adrianei Bețișor. Inspectorului de integritate, fosta procuroră i-a declarat că acest fapt a fost „o scăpare de vedere”.

  Totodată, în perioada efectuării controlului, Bețișor a deținut mai multe conturi bancare, prin urmare, în declarația pe venit din 2016 la unul dintre conturile sale a fost indicată suma de 62 de lei, pe când la acea dată în cont a fost suma de 962 de lei. Bețișor a explicat că diferența de sumă indicată este „o eroare”, dat fiind faptul că resursele nu erau utilizate în timp.

  Cât privește procurarea automobilului Șkoda Octavia pe care-l conduce, Bețișor a răspuns ANI-ului că resursele financiare acumulate împreună cu soțul ei pentru anul 2018, peste 709 mii de lei, au permis achiziționarea mașinii în valoare de peste 103 mii lei.

  Potrivit informațiilor furnizate ANI-ului de către instituțiile financiare ale statului, Adriana Bețișor nu a deținut alte active financiare ce ar constitui obiect al declarării.

  „Urmare a aplicării formulei privind stabilirea diferenței substanțiale, în concluzie nu s-a stabilit o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute sau deținerea averii cu caracter nejustifocat. Inspectorul de integritate, concluzionând explicațiile Adrianei Bețișor, înlătura existența unei bănuieli rezonabile privind săvărșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației discale”, explică ANI în act.

  Astfel, ANI a deis încetarea procedurii de control a averii și intereselor personale ale Adrianei Bețișor.

  Potrivit declarației de avere pentru 2019, ex-procurora Bețișor a ridicat de la PA, în 8 luni de activitate, un salariu anual de circa 460 de mii de lei. În aceeași declarație, Bețișor indică că a obținut peste 156 de mii de lei în urma vânzării automobilului.

  Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

  Aceasta a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii din „motive personale”.

  În prealabil, la 7 iunie 2011, Beţişor, împreună cu alţi doi colegi de la Institutul Național al Justiției, Dumitru Obadă şi Octavian Iachimovschi, au participat şi câştigat concursul anunţat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ocuparea funcţiilor vacante de procuror în cadrul PA. Cei trei candidaţi, conform legii cu privire la Procuratură, fiind absolvenţi ai INJ, au fost admişi la concurs fără susţinerea examenului de capacitate, în baza notelor din atestatul de absolvire al INJ, acolo unde Adriana Beţişor avea indicată media generală – 9,76. Beţişor a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2009 a fost înmatriculată la INJ. 

  Citiți și: (doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor

  ZdG a scris anterior că, în decembrie 2015, părinţii procurorei Adriana Beţişor, care locuiesc în comuna Cuhneşti, r. Glodeni, au cumpărat o casă cu două niveluri, finalizată în proporţie de 84%, la marginea Chişinăului. „E o casă a membrilor familiei”, declara atunci, Adriana Beţişor.

  Citiți și: (foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • publicitate

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Peste 7 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova, în 24 de ore. Situația la frontieră în contextul pandemiei de Covid-19

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 329 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 7 008 traversări persoane, dintre care 4…
  Peste 7 mii de cetățeni au intrat în R. Moldova, în 24 de ore. Situația la frontieră în contextul pandemiei de Covid-19

  Tările care revin la starea de urgență din cauza Covid-19: „Siuația este extrem de gravă”

  Slovacia şi Republica Cehă vor declara fiecare starea de urgenţă în această săptămână pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, au anunţat, luni, separat premierii celor două ţări care au înregistrat o pu…
  Tările care revin la starea de urgență din cauza Covid-19: „Siuația este extrem de gravă”

  Cu ce acte poți vota la alegerile prezidențiale

  Pe 1 noiembrie 2020 cetățenii R. Moldova își vor alege președintele. Pentru a-și putea exprima votul la alegerile prezidențiale, cetățenii moldoveni trebuie să aibă la ei un act de identitate. Pe 1 noiembrie 20…
  Cu ce acte poți vota la alegerile prezidențiale

  VIDEO/ „Se joacă cu noi, de parcă am fi niște păpuși”. Persoanele care au trecut prin tentative de suicid – singure în fața sistemului

  La nivel mondial, la fiecare 40 de secunde, o persoană își pierde viața prin suicid. După accidentele rutiere, suicidul este a doua cauză de deces printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. 79% d…
  VIDEO/ „Se joacă cu noi, de parcă am fi niște păpuși”. Persoanele care au trecut prin tentative de suicid – singure în fața sistemului

  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azer…
  Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică

  Autorităţile din Belarus au reţinut aproximativ 500 de simpatizanţi ai opoziţiei în cursul protestelor desfăşurate sâmbătă şi duminică faţă de fraudarea scrutinului prezidenţial, câştigat de preşedintele Aleksa…
  Proteste în Belarus. Aproximativ 500 de protestatari au fost reţinuţi sâmbătă şi duminică