Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Averea Adrianei Bețișor, verificată…

DOC Averea Adrianei Bețișor, verificată de ANI: Ce date eronate au fost identificate în declarația fostei procurore

Averea și interesele personale ale Adrianei Bețișor au fost verificate de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru perioada 2015 – 2019. ANI a publicat vineri, 22 mai, actul de constatare, după ce instituția a înregistrat în luna iulie 2019 o sesizare în acest sens de la secretariatul Parlamentului Republicii Moldova.

Astfel, pe data de 25 iulie 2019 a fost inițiat controlul averii și intereselor personale ale Adrianei Bețișor și ale soțului acesteia, Dumitru Șubin. Potrivit prevederilor, dacă persoana supusă controlului este căsătorită sau se află în concubinaj, sau dacă are persoane la întreținere și/sau copii minori, verificarea se extine și asupra averii membrilor familiei.

S-a constatat că Adriana Bețișor și soțul acesteia nu au reflectat sau au reflectat eronat mai multe date în declarațiile acestora de venit și interese personale. Potrivit actului de constatare, în perioada 2015 – 2019, soțul fostei procurore a deținut pe conturi bancare surse financiare, fapt ce nu se regăsesc în declarația de venit și proprietate a Adrianei Bețișor. Inspectorului de integritate, fosta procuroră i-a declarat că acest fapt a fost „o scăpare de vedere”.

Totodată, în perioada efectuării controlului, Bețișor a deținut mai multe conturi bancare, prin urmare, în declarația pe venit din 2016 la unul dintre conturile sale a fost indicată suma de 62 de lei, pe când la acea dată în cont a fost suma de 962 de lei. Bețișor a explicat că diferența de sumă indicată este „o eroare”, dat fiind faptul că resursele nu erau utilizate în timp.

Cât privește procurarea automobilului Șkoda Octavia pe care-l conduce, Bețișor a răspuns ANI-ului că resursele financiare acumulate împreună cu soțul ei pentru anul 2018, peste 709 mii de lei, au permis achiziționarea mașinii în valoare de peste 103 mii lei.

Potrivit informațiilor furnizate ANI-ului de către instituțiile financiare ale statului, Adriana Bețișor nu a deținut alte active financiare ce ar constitui obiect al declarării.

„Urmare a aplicării formulei privind stabilirea diferenței substanțiale, în concluzie nu s-a stabilit o diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute sau deținerea averii cu caracter nejustifocat. Inspectorul de integritate, concluzionând explicațiile Adrianei Bețișor, înlătura existența unei bănuieli rezonabile privind săvărșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației discale”, explică ANI în act.

Astfel, ANI a deis încetarea procedurii de control a averii și intereselor personale ale Adrianei Bețișor.

Potrivit declarației de avere pentru 2019, ex-procurora Bețișor a ridicat de la PA, în 8 luni de activitate, un salariu anual de circa 460 de mii de lei. În aceeași declarație, Bețișor indică că a obținut peste 156 de mii de lei în urma vânzării automobilului.

Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum frauda bancară, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

Aceasta a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011, iar pe 6 august 2019, a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii din „motive personale”.

În prealabil, la 7 iunie 2011, Beţişor, împreună cu alţi doi colegi de la Institutul Național al Justiției, Dumitru Obadă şi Octavian Iachimovschi, au participat şi câştigat concursul anunţat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru ocuparea funcţiilor vacante de procuror în cadrul PA. Cei trei candidaţi, conform legii cu privire la Procuratură, fiind absolvenţi ai INJ, au fost admişi la concurs fără susţinerea examenului de capacitate, în baza notelor din atestatul de absolvire al INJ, acolo unde Adriana Beţişor avea indicată media generală – 9,76. Beţişor a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, iar în 2009 a fost înmatriculată la INJ. 

Citiți și: (doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor

ZdG a scris anterior că, în decembrie 2015, părinţii procurorei Adriana Beţişor, care locuiesc în comuna Cuhneşti, r. Glodeni, au cumpărat o casă cu două niveluri, finalizată în proporţie de 84%, la marginea Chişinăului. „E o casă a membrilor familiei”, declara atunci, Adriana Beţişor.

Citiți și: (foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor