Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Autoritatea Națională de Integritate…

(doc) Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. CV-ul și averea lui Lilian Chișcă

Lilian Chișcă este, din 2014, șef de direcție în cadrul CNI

Lilian Chișcă, şeful Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a Autorității Naționale de Integritate (ANI), este, oficial, vicepreședinte al instituției care mai bine de un an și patru luni este nefuncțională. La 21 decembrie, șeful statului a semnat decretul de numire în funcție, confirmă pentru Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al ANI, Eugeniu Vițu. Lilian Chișcă vine în fotoliul de vicepreședinte al ANI după un concurs public în care nu a avut contracandidați în ultima etapă, deoarece Francisco Talmaci și a retras candidatura în favoarea competiției de șef al ANI.

Lilian Chişcă e jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.

În declaraţiile de avere din ultimii ani, Lilian Chișcă declară că deţine un apartament de 107 m. p., cu o valoare cadastrală de 686 mii de lei. Imobilul, situat la Buiucani, a fost achiziţionat în decembrie 2011, după ce, cu un an mai devreme, familia Chişcă îşi vânduse vechiul apartament, de 45 m.p.. La capitolul bunuri mobile, Chişcă indică un Mercedes Benz E220, produs în 2005 şi achiziţionat în 2009 cu 100 de mii de lei. „E tot ceea ce s-a declarat anul trecut. Nu sunt modificări la capitolul proprietăţi. Doar că a fost înstrăinată cota-parte deţinută de soţia mea într-un SRL. Era o întreprindere pe care soţia a deschis-o mulţi ani în urmă şi care nu activa”, spune Lilian Chişcă. Firma la care soţia sa, Veronica, a fost, până în martie 2016, asociat unic este „Optic Valencia” SRL, cu activităţi declarate în domeniul comercializării articolelor de optică medicală.

Firma apare în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale lui Lilian Chişcă din anii precedenţi, având adresa juridică în fostul apartament al familiei Chişcă.