Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ A patra zi de…

DOC A patra zi de ședință. Curtea de Apel reia procesul de judecată cu privire la numărul secțiilor de vot în străinătate: urmează să fie examinate alte recuzări

Este a patra zi de ședință la Curtea de Apel Chișinău. Luni, 14 iunie, este a patra oară când instanța de apel se întrunește pentru a relua ședința de judecată cu privire la examinarea contestațiilor depuse de reprezentanții mai multor partide, în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie curent de a deschide 146 de secții de vot în străinătate.

Contestații în acest sens au fost depuse de Partidul Unității Naționale (PUN), Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), Partidul Democrația Acasă și Blocul electoral „Renato Usatîi”.

După trei zile de ședință în cadrul cărora au fost examinate și respinse mai multe recuzări ale celor trei judecători – Ion Muruianu, Ecaterina Palanciuc și Anatolie Minciuna, care formează de fapt completul de judecători care urmează să examineze cauza, ședința de astăzi de la Curtea de Apel urmează să înceapă, din nou, cu examinarea unor altor recuzări.


Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanței de apel, la ora 9:00 va fi examinată recuzarea, iar la ora 10:00 va începe examinarea cauzei în acest sens.

Sâmbătă, 12 iunie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a reluat pentru a treia zi ședința de judecată cu privire la examinarea contestațiilor depuse cu privire la anularea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 8 iunie de a deschide 146 de secții de votare în străinătate. După mai multe ore de desfășurare, ședința a fost amânată.

Și joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, au avut loc ședințe la Curtea de Apel, ședințe care au durat pre întregi și în cadrul cărora au fost examinate mai multe cereri de recuzare ale magistraților din partea autorilor contestațiilor depuse în instanța de apel.

joi, 10 iunie, în prima ședință de la Curtea de Apel, magistrații au decis conexarea contestațiilor depuse de mai multe partide cu privire la modificarea deciziei CEC din 8 iunie de deschidere a 146 de secții de votare în străinătate. Contestații în acest sens au fost depuse de PUN, AUR și Partidul Democrația Acasă, blocul electoral „Renato Usatîi”.

Cronologia ședinței de joi: LIVE/ Curtea de Apel examinează contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu decizia CEC privind secțiile de votare în străinătate. Cererea de recuzare a completului de magistrați, respinsă

La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

La alegerile prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.