Principală  —  IMPORTANTE   —   Discuții aprinse la CSM pe…

Discuții aprinse la CSM pe subiectul preluării interimatului funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, după ce Clima a fost demis din funcție: „Văd că doamna Belei are reacții aprinse la decretul emis de președintă”; „Nu știu dacă e bine să mergem pe mâna unor biberoane politice și să ne facem de râs în mahala”

Foto-simbol

După ce președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, magistrații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au anunțat marți, 1 iunie, în cadrul ședinței plenare, că interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău a devenit vacant și că urmau să stabilească cine va prelua această funcție, însă, după mai multe discuții în contradictoriu, subiectul a fost amânat pentru altă dată.

„Un subiect suplimentar care a fost inclus în ordinea de zi este. Pe 28 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin decret prezidențial a revocat decretul președintelui R. Moldova din 2 septembrie 2020 cu privire la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a domnului Vladislav Clima. Având în vedere acest fapt, la moment, funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău este vacantă și noi urmează să stabilim interimatul, reieșind din faptul că avem doi vicepreședinți ai Curții de Apel Chișinău. Propun să desemnăm astăzi unul din acești vicepreședinți în temeiul legii. Propun să-l desemnăm pe Iurie Iordan să exercite interimatul funcției”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Magistrata CSM Elena Belei a solicitat amânarea subiectului, întrucât este „un subiect destul de controversat” și că nu a fost publicat în Monitorul Oficial. Ulterior, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a menționat în cadrul ședinței plenare că în decretul semnat de președinta R. Moldova este indicat faptul că decretul a intrat în vigoare în ziua în care a fost semnat.

„Fiindcă că este un subiect destul de controversat, încerc de la ora 08:00 să identific în Monitorul Oficial dacă este publicat decretul despre care ați vorbit dvs acum și pe care l-am văzut cu toții pe Facebook și nu-l găsesc. În tot acest haos bine regizat cred că trebuie să manifeste cineva suficientă luciditate cu toate riscurile pe care le comportă această luciditate afișată. Nu știu dacă e bine să mergem pe mâna unor biberoane politice și să ne facem de râs în mahala (…) Ar trebui să dăm de lucru inspecției judiciare și să verifice”, a spus membra CSM Elena Belei.

„Doamna Belei, eu cred că trebuie să fie un pic de stimă față de decretul președintei (…) Eu văd că doamna Belei are reacții foarte aprinse la decretul emis de președintă”, a declarat magistrata Nina Cernat.

„Pentru ce să facem întrerupere? Puneți la vot și haideți să decidem. Cu atât mai mult că doamna Belei și doamna Ciugureanu nemijlocit sunt vizate în decretul dat și ar trebui să se abțină, dar să nu facă comentarii (…) Ieșiți pe gard și faceți comentarii, dar aici haideți să examinăm întrebarea”, a declarat magistratul CSM Dorel Musteață.

Pe 28 mai, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

La 5 mai curent, fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

Potrivit lui Petrenco, în 2020, la momentul alegerii lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat tatăl membrei CSM Carolinei Ciugureanu – Ciugureanu Mihail, astfel, potrivit activistului, membra CSM ar fi trebui să se abțină sau să nu participe la procedura de vot în vederea numirii lui Clima în funcția de președinte la Curtea de Apel Chișinău.

În context, Petrenco a declarat că și membra CSM Elena Belei s-ar fi aflat în conflict de interese cu Vladislav Clima în momentul numirii lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Petrenco, Vladislav Clima și Elena Belei au învățat în același curs, sunt prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Activistul menționează că Elena Belei a fost și conducătoarea tezei de doctorat a lui Vladislav Clima.