Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directoarea interimară a Spitalului de…

Directoarea interimară a Spitalului de Psihiatrie din Bălți, cercetată pentru că și-ar fi cumpărat și instalat acasă mobilier, din banii instituției, a fost concediată

Captură de ecran/tvn.md

Directoarea interimară a Spitalului de Psihiatrie din Bălți, vizată într-un dosar penal de delapidare a bugetului instituției, a fost concediată din funcție. Anunțul a fost făcut marți, 30 aprilie, de ministra Sănătății Ala Nemerenco, la câteva ore după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat despre perchezițiile desfășurate pe caz.

Conform informațiilor de pe pagina web a instituției, funcția de director interimar al Instituției Medico-Sanitară Publice (IMSP) Spitalului de Psihiatrie Bălți este ocupată de Olesea Deliu. Aceasta asigură interimatul din martie 2023, potrivit declarațiilor de avere și interese personale. Din august 2022, a deținut funcția de vicedirectoare managementul calității în cadrul aceluiași spital.

„Pe cazul dosarului de corupție la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, în baza materialelor de urmărire penală, vicedirectoarea care deținea și interimatul funcției de administrator a fost astăzi concediată.

Comiterea de către persoanele cu funcții administrative, care gestionează mijloace bănești sau valori materiale, a unor acțiuni de corupție servesc drept temei legal pentru concediere.

Trebuie să fie clar pentru fiecare – Ministerul Sănătății va promova în continuare toleranță zero față de fenomenul corupției în sistemul medical, fie că e vorba de plăți în acordarea asistenței medicale, fie că e despre însușirea bunurilor sau mijloacelor bănești”, a scris pe rețelele de socializare ministra Ala Nemerenco.

CNA a anunțat marți că ofițerii anticorupție desfășoară mai multe percheziții în care este vizat directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți, un consultant juridic al instituției și reprezentantul unei persoane juridice într-un dosar penal de delapidare a bugetului instituției.

Potrivit faptelor investigate, în perioada anului 2023, directorul interimar al instituției medicale ar fi majorat nejustificat unele cheltuieli astfel încât din diferența obținută ar fi fost confecționate mai multe articole de mobilier pe care le-ar fi instalat la domiciliul acestuia.

În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în dimineața zilei de 30 aprilie, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, „la domiciliul unuia dintre suspecți au fost depistate mai multe articole din mobilier confecționate de aceeași companie care ar fi produs și instalat mobilierul în sediul Spitalului de Psihiatrie Bălți”, notează CNA. Prin aceste fapte, a fost delapidat bugetul instituției cu circa 100 de mii de lei.

Toate persoanele vizate urmează a fi cercetate în stare de libertate, urmând a fi audiate pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.