Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii despre cei șapte pretendenți…

Detalii despre cei șapte pretendenți la șefia Administrației Naționale a Penitenciarelor

CV-urile celor șapte candidați care s-au înscris în concursul pentru funcția de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au fost făcute publice de Ministerul Justiției. Se întâmplă, după ce ieri, 21 august, ZdG a scris că nu a reșit să obțină de la instituție detalii despre funcțiile celor șapte pretendenți și nici explicații privind motivul pentru care CV-urile acestora nu sunt făcute publice.

Ministerul Justiției a anunțat ieri că doar șapte din 15 candidați înscriși în concurs au susținut cu succes proba scrisă. Aceștia au obținut următorul punctaj:

  1. Igor Axenti – 10
  2. Iuliana Curea – 7,5
  3. Mihail Rotaru – 7,2
  4. Vladislav Bușmachiu – 7,1
  5. Vitalie Munteanu – 6,6
  6. Mihail Valuța – 6,5
  7. Vasile Dobînda – 6,1

Astăzi, MJ a publicat formularele de concurs completate de cei șapte candidați. Formularele conțin date despre studii, cursuri de perfecționare în ultimii cinci ani și experiență de muncă în organele de apărare națională, securitate a statului și ordine publică.

Igor Axenti este ofițer pricipal de ivestigații al Direcției nr.3 (investigarea fraudelor economice) în cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al IGP. Acesta activează în cadrul IGP din 2013, exercitând în această perioadă funcții de ofițer de investigație în cadrul direcțiilor. Anterior, între 2010-2013, acesta a activat la Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Direcției de investigare a fraudelor a Departamentului de poliție.

Iuliana Curea este ședia Direcției generale detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor, funcție pe care o ocupă din mai 2018, și lector universitar la Facultatea psihologie a Univesității de Stat din Moldova. În sistemul penitenciar, Iuliana Curea are o experiență de 15 ani, anterior ocupând mai multe funcții în cadrul structurii, de la cea de specialist până la cea de șef al direcției.

Mihail Rotaru a activat în cadrul fostului Departament al Instituțiilor Penitenciare între 2015-2016, schimbând în această perioadă patru funcții, printre care cea de șef adjunct al Penitenciarului nr. 13. Acesta indică că deține experiență de opt ani în organele de apărare națională, securitatea statului și ordine publică.

Vladislav Bușmachiu este specialist principal în cadrul Secției cooperare și programe externe a Administrației Naționale a Penitenciarelor din 2011.

Vitalie Munteanu este fost șef al Peniteciarului nr. 13 (2011-2015) și al Penitenciarului Cricova (2008-2011). Între 2017 și 2008, acesta a exercitat funcția de șef al Serviciului securitate din cadrul Penitenciarului nr. 9.

Mihail Valuța indică 11 ani organele de apărare națională, securitatea statului și ordine publică. Între 2011-2016, cu o scurtă pauză de câteva luni în care a fost șef adjunct de penitenciar, Mihail Valuța a exercitat funcția de șef al Serviciului pază și escortă a Penitenciarului nr. 6 Soroca.

Vasile Dobînda este în prezent șef adjunct interimar a Direcției generale detenție a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acesta are o experiență de perste 15 ani în sistem, ocupând mai multe funcții în cadrul Direcției generale detenție.

Ieri, după ce ZdG a scris că CV-urile nu sunt publice, ministra Justiției a venit cu o precizare referitor la acest subiect, într-un comentariu pe Facebook.

„CV-urile nu au fost publicate deoarece acest lucru nu este prevăzut în regulamentul de concurs. Însă am discutat cu colegii de la resurse umane și vor publica CV urile (de fapt, sunt fișele de concurs, căci asta au depus) candidaților admiși la proba interviului”, a comunicat Olesea Stamate.

Concursul pentru ocuparea celor două funcții sunt organizate după ce în noiembrie 2018, directorului interimar al ANP, Aureliu Suhan, i-a expirat mandatul. Fotoliul de director adjunct a devenit însă vacant încă din mai 2018.