Principală  —  IMPORTANTE   —   Curtea de Apel Chișinău menține…

Curtea de Apel Chișinău menține măsura preventivă sub formă de liberare provizorie în privința fostului director SIS Vasile Botnari

Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au menținut marți, 27 septembrie, măsura preventivă sub formă de liberare provizorie aplicată ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Vasile Botnari în dosarul în care este cercetat de îmbogățire ilicită. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Magistrații Curții de Apel Chișinău au examinat astăzi recursurile avocaților și procurorului pe marginea încheierii Judecătoriei Ciocana, prin care lui Vasile Botnari i-a fost înlocuită măsura preventivă din arest la domiciliu în liberare provizorie sub control judiciar. Ambele recursuri au fost respinse”, a declarat Dumitru Robu.

La începutul lunii iulie, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis pe deplin demersul procurorilor anticorupție înaintat în privința lui Vasile Botnari și l-au plasat în arest preventiv pe un termen de 30 zile, cu executare în Penitenciarul nr. 13.

Pe 29 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al SIS, vizat în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul îmbogățirii ilicite.

În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al SIS, Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.

Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).

Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.