Cum motivează Administrația Penitenciarelor restricționarea accesului deputaților ACUM în Penitenciarul nr.17

Deputaților Blocului ACUM le-a fost interzis accesul în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic pe motiv că aceștia nu ar fi prezentat o hotărâre a Biroului permanent al Parlamentului. Astfel motivează Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) restricționarea accesului parlamentarilor în Penitenciarul nr.17 de la Rezina.

ANP face referire la prevederilor art. 21 alin. (2) din Legea nr.39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, care prevede că „deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent”.

Cu referire la prevederile legale invocate de deputații ACUM, care prevăd că „în timpul exercitării funcţiilor de serviciu deputații au dreptul de a vizita instituţiile care asigură deţinerea persoanelor, fără permisiune specială”, ANP precizează că „asemenea vizite, evident pot avea loc, fără permisiune specială, în cadrul controlului parlamentar cu respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului și înștiințarea prealabilă a administrației penitenciarului în vederea asigurării securității”.

„Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate”, se arată în comunicatul instituției.

Totodată, instituția precizează că astăzi, 18 martie 2019 la Penitenciarul nr.17-Rezina a fost declarată zi sanitară, potrivit unui grafic prealabil, aprobat la începutul anului curent. Cu toate acestea, administrația penitenciarului a recepționat coletul adus deținutului Petic, în baza art. 211 al Codului de executare.

Deputaților Blocului ACUM le-a fost interzis accesul în penitenciarul unde este deținut Gheorghe Petic

Mai mulți membri ai Blocului ACUM, printre care zece deputați au mers astăzi, 18 martie, la Penitenciarul nr. 17 din Rezina ca să afle care sunt condițiile de detenție ale lui Gheorghe Petic și pentru a-i transmite acestuia mai multe produse alimentare și bunuri de primă-necesitate. Reprezentanții instituției le-au interzis accesul pe motiv că astăzi ar fi anunțată zi sanitară în instituție. În filmulețul video publicat live de la fața locului, putem vedea, însă, cum altor persoane, programate din timp, li s-a permis accesul în penitenciar.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *