Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică președinta Comisiei juridice,…

Cum explică președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi propunerea de numire în funcția de judecător al CSJ a lui Dorel Musteață

Președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate, a venit cu mai multe precizări cu privire la propunerea de numire în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a lui Dorel Musteață, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Olesea Stamate susține că hotărârea CSM privind propunerea de desemnare a lui Dorel Musteață în calitate de judecător la CSJ a fost adoptată pe 24 Iulie 2018.

„Iar legea CSM a fost modificata în Septembrie 2018, intrând în vigoare în octombrie 2018. Respectiv interdicția a fost introdusă după ce domnul Musteață participase la concurs și fusese promovat în funcție de către CSM. Participarea la concursul pentru promovarea într-o instanță superioară, transferarea la o instanţă judecătorească de același nivel a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, precum și a judecătorilor detașați la Institutul Național al Justiției și Secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii, se interzic pe perioada exercitării mandatului și timp de 6 luni după încetarea calității de membru sau, după caz, expirarea termenului pentru care a fost detașat”, a spus Stamate într-o postare pe Facebook.

Din motiv că Parlamentul, la acea etapă a eșuat în oferirea unui răspuns legal, susține peședinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, CSM avea doua soluții: fie să-și anuleze hotărârea din Iulie 2018, fie să înainteze Parlamentului în mod repetat propunerea de numire în funcție.

„Parlamentul urmează de fapt să confirme numirea candidaților propuși de către CSM. Tocmai în acest sens a fost modificată Constituția, în vederea unificării procedurii de numire a judecătorilor, și din momentul intrării în vigoare a modificărilor, confirmarea pentru toate instanțele se va face de președintele țării, astfel evitând votul politic al Parlamentului. Or, în cazul Parlamentului, votul imperativ este nul, și chiar dacă Parlamentul ar avea doar rolul de confirmare, deputații votează după propria convingere”, a accentuat Stamate.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a fost propus pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Subiectul numirii lui Musteață la CSJ a fost discutat în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat în Comisie și urmează să fie transmis Parlamentului spre aprobare. Detalii aici.

Din iunie curent, magistratul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Dorel Musteață exercită funcția de președinte interimar al CSM. Detalii aici

Dorel Musteaţă este judecător din 2005, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Anenii-Noi. În 2011 ajunge preşedinte al Judecătoriei, iar în 2014 devine membru al CSM. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţia de şef de instanţă, iar în septembrie 2016, colegii săi din CSM decid numirea sa, prin transfer, la Judecătoria Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Peste doar un an şi jumătate, fără să fi activat vreodată de facto la Judecătoria Chişinău, Dorel Musteaţă a fost înaintat de judecătorii acestei instanţe la funcţia de membru al CSM.