Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CtEDO: Rusia, obligată să achite…

CtEDO: Rusia, obligată să achite 50 de mii de euro pentru mama unui tânăr împuşcat în armata transistreană

CEDO a obligat Rusia să plătească 50 mii de euro prejudiciu moral pentru Svetlana Stomatii, mama unui tânăr care a fost omorât în timp ce efectua serviciul militar obligatoriu în armata republicii moldovenești nistrene (rmn).

La 29 iunie 2009, Alexandru Stomatii, contrar voinței sale a fost încorporat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană a R.Moldova. Iniţial a fost dus în or. Bender, ulterior în decembrie 2009 a fost transferat într-o unitate militară din r. Rîbniţa. La această presupusă unitate, Alexandru Stomatii a avut probleme cu unii din superiori, fiind ameninţat cu moartea. Din aceste motive mama lui Alexandru (reclamanta) s-a adresat ,,comandantului militar”, din r. Rîbniţa şi a obţinut transferarea fiului său la ,,unitatea militară,” din r. Camenca.

La 23 mai 2010, reclamanta a fost telefonată de ,,comandantul unităţii militare,” care i-a comunicat că fiul său a fost găsit mort. Ulterior a aflat că decesul a fost provocat de două împuşcături, una în regiunea gâtului şi a doua în regiunea antebraţului drept. Imediat după incident reprezentanți ai administrației regionale au lansat versiunea oficială de suicid a lui Alexandru Stomatii.

La 02.06.2010 sora defunctului şi fiica reclamantei – Oxana Parfentieva, a depus o plângere în adresa liderului administrației regionale (I. Smirnov) prin care a comunicat despre fapta ce a avut loc, declarând că este un omor şi că versiunea Procuraturii de suicid a fost dată înainte de fi făcută o expertiză în acest sens.

Ulterior, mama tânărului a adresat o plângere către mai multe autorităţi centrale ale statului, în special Preşedintelui R. Moldova, Procurorului General al R. Moldova, Guvernului R. Moldova, Avocatului Parlamentar, misiunilor diplomatice din Moldova, inclusiv şi Ambasadei Federaţiei Ruse.

Autorităţile Republicii Moldova nu au intervenit și nu au avut atitudine sau reacție faţă de problema reclamantei. Doar o singură dată reclamanta a fost chemată la Procuratura r. Rezina unde a discutat cu un procuror care i-a comunicat despre faptul că va primi un răspuns de la Procuratura Generală ca urmare a depunerii plângerii în adresa Procuraturii Generale şi Preşedinţiei R.Moldova. Autoritățile și Ambasada Federației Ruse deasemenea a ignorat cazul și situația descrisă.

Decizia Curții

Potrivit Juriștilor pentru drepturile omului, bazându-se pe Articolele 2 (dreptul la viață) și 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din Convenție, reclamanta s-a plâns de moartea fiului său în timpul executării serviciului militar obligatoriu și de lipsa unei investigații efective asupra circumstanțelor morții sale.

În măsura în care Federația Rusă este parte în cauză, Curtea a notat că a constatat deja că Federația Rusă a contribuit atât militar cât și politic la crearea unui regim separatist în regiunea transnistreană în 1991-1992. De asemenea, Curtea a constatat, în cazurile ulterioare vizând regiunea transnistreană, „rmn” a fost capabilă să continue să existe și să reziste eforturilor Moldovei și comunității internaționale de rezolvare a conflictului, datorită suportului Rusiei în domeniul militar, economic și politic. Prin urmare, Curtea a concluzionat în cauza Mozer, că „rmn” este la un nivel înalt de dependență de sprijinul oferit de Federația Rusă, un indiciu puternic că Rusia exercită un control efectiv și o influență decisivă asupra autorităților „rmn” și că, prin urmare, reclamantul intră sub jurisdicția Rusiei în temeiul Articolului 1 din Convenție.

Curtea a concluzionat într-un final că ancheta în acest caz nu a fost adecvată, deoarece deficiențele grave au împiedicat rigurozitatea. Prin urmare, este de părere că autoritățile „rmn” nu au oferit o explicație satisfăcătoare și convingătoare a circumstanțelor legate de moartea lui Alexandru Stomatii. Prin urmare, Curtea i-a acordat reclamantei 50.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 3.000 cu titlu de costuri și cheltuieli și urmează a fi achitați de către Federația Rusă, scrie lhr.