Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Ce se ascunde în…

Vox Ce se ascunde în spatele celei de-a treia cetățenii a lui Șor?

Fostul deputat fugar Ilan Şor, condamnat în R. Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar, și-a mai găsit un refugiu, de data asta – în Rusia. „De astăzi, sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a declarat Șor la un post TV rusesc pe 16 mai, după ce a participat la parada de 9 mai din Piața Roșie, dar și la ceremonia de lansare a  Blocului Politic pro-rusesc „Victorie”. Șor mai deține și alte două cetățenii: a Israelului, ca țară de origine, dar și a R. Moldova, ca țară de reședință.  

Ce se ascunde în spatele celei de-a treia cetățenii a lui Șor?

Oazu Nantoi, deputat

Eu cred că aici mai puțin contează cetățeniile, pentru că pentru un om normal cetățenia se identifică cu țara care îți este mai aproape de suflet. Or, Șor a fost pe timpuri scula lui Plahotniuc – dacă ne aducem aminte de afacerile lor comune care s-au soldat cu condamnarea lui Șor la 15 ani de închisoare pentru implicare în furtul miliardului. După ce planul lui Șor a eșuat și Șor, împreună cu Plahotniuc, au șters-o din Moldova, Kremlinul a înțeles că Șor poate fi util ca instrument pentru realizarea intereselor Federației Ruse în R. Moldova. La moment, Șor este scula regimului Putin, care-și propune drept scop realizarea în R. Moldova a unei lovituri de stat  ambalate într-o așa-zisă revoltă populară, cu scopul de a zădărnici referendumul și alegerile prezidențiale și de a ne impune o marionetă ca Șor. Iar în plan mai mare, Kremlinul își mai dorește federalizarea R. Moldova și legalizarea prezenței militare ruse pe teritoriul R. Moldova, pentru care au nevoie de marionete ca Șor, căruia i-au acordat cetățenie ca garanție că nu-l vor extrăda la cererile R. Moldova.

Viorel Țentiu, șeful Biroului Interpol Moldova

Din informațiile operative de care dispunem, Șor este cetățean al Federației Ruse încă din ianuarie 2024. Are și pașaport. Șor a părăsit Israelul pe 25 februarie, fiind deja și cetățean al Federației Ruse și nu a mai revenit înapoi. Ce s-ar ascunde în spatele celei de-a treia cetățenii? Această cetățenie l-ar proteja de riscul unei eventuale extrădări din Federația Rusă în R. Modova. Aici, bănuiesc eu, ar fi toată treaba. Cetățenia rusă pentru Șor este o garanție în plus că nu va fi extrădat. Șor nu a declarat nicăieri din care motive a părăsit Israelul, dar, cu siguranță, Șor nu se simțea în Israel într-o siguranță atât de mare ca în Rusia. Decizia lui de a se transfera și a rămâne în Federația Rusă despre asta ne vorbește. Posibil să existe și alte motive legate de activitățile lui politice, dar asta nu intră în atribuțiile noastre. Noi, împreună cu Ministerul Justiției, vom continua să lucrăm asupra extrădării lui. Rusiei i-a fost transmis setul de documente necesar extrădării, să vedem ce va urma.

Anatol Țăranu, analist politic

Este evident că prin acordarea cetățeniei, Federația Rusă încă și mai mult își fortifică agentul său de influență în R. Moldova. Șor va avea drept acoperire cetățenia rusă pentru a continua și aprofunda acțiunile sale destabilizatoare în R. Moldova, pe care le promovează prin așa-numitele partide politice pe care le controlează și le plătește cu bani grei din Rusia. Moscova îl folosește în acest fel pe Șor ca pe o figură-cheie în războiul hibrid pe care-l duce împotriva R. Moldova.

Iar asta deja necesită reacții corespunzătoare din partea R. Moldova. Șor, conform legislației internaționale, trebuia până acum extrădat R. Moldova. Trebuia s-o facă și Israelul, trebuia s-o facă și Rusia atât timp cât el nu era cetățean rus, iar acum, după ce i-a acordat cetățenie, nu cred că va face-o.  

Vitalia Pavlicenco, politiciană, ex-deputată

Federația Rusă i-a oferit lui Șor o protecție în plus față de cea pe care o are din partea Israelului. Asta ar fi explicația cu cea de-a treia cetățenie. Deteriorarea situației în Orientul Mijlociu a complicat lucrurile și prezenta o nesiguranță pentru Șor, de aceea el s-a mutat în Rusia, unde este în mai multă siguranță.

Deci, Putin l-a luat sub aripa sa și va profita de el acum așa cum va dori pentru a determina niște evoluții nedorite de noi în R. Moldova. Extrădarea lui Șor nu știu dacă mai contează acum tare mult. Acum rămâne la latitudinea instituțiilor de stat ale R. Moldova să se gândească și să acționeze astfel, împreună cu partenerii strategici, ca Ilan Șor să poată fi neutralizat din planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova.