Parteneriatul de securitate cu UE, pedeapsa pentru bărbatul care a atacat Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu două cocktailuri Molotov, indignarea lui Nicolae Botgros și noutăți din justiție | Săptămâna de Gardă
Moldova a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate cu Uniunea Europeană, un judecător vizat anterior în dosarul „Laundromat”, va primi din contul statului 500 mii de lei drept prejudiciu moral, iar bărbatul care a atacat Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu două cocktailuri Molotov și-a aflat pedeapsa.
Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.
Vești importante de la Bruxelles. Săptămâna aceasta a avut loc prima reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova de după decizia UE de a deschide negocierile de aderare cu țara noastră.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Am putut vorbi deschis despre lucruri foarte practice, reale, decisive, tangibile și legate de negocierile de aderare. Este vorba despre pregătirea cadrului de negocieri, organizarea mecanismelor naționale de coordonare a procesului de negociere și organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru aderare”.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: „Am asigurat până acum peste 140 de milioane de euro pentru modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova prin instrumentul pentru pace. Dar această sumă va fi suplimentată, pentru că trebuie să contribuim la securitatea și stabilitatea dvs., să consolidăm democrația în țara dvs. și să susținem procesul de reformă”.
În marja evenimentului, prim-ministrul Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, au semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit autorităților de la Chișinău, Parteneriatul ar urma să ajute R. Moldova să-și consolideze domeniul apărării, să-și sporească securitatea cibernetică și să contracareze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice ale țării. Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană. Între timp, presa internațională scrie că UE ar putea demara negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina pe 25 iunie 2024, chiar în ziua unui summit al Consiliului European. Prim-ministrul Dorin Recean nu a confirmat însă această dată.
Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Noi avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lunii iunie. În același timp, și Comisia, și statele membre au nevoie să se pregătească. Cu alte cuvinte, nu există o dată, dar există un obiectiv”.
Consiliul Superior al Magistraturii va propune președintei Maia Sandu numirea a trei magistrate în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă. Este vorba despre Viorica Puica, Diana Stănilă și Stela Procopciuc. Una dintre candidate, Aurelia Cazacliu, nu a obținut punctajul necesar. Magistratul Judecătoriei Chișinău, Serghei Lebediuc, vizat anterior în dosarul „Laundromat”, va primi 500 mii de lei drept prejudiciu moral din contul statului. Decizia a fost luată, marți, de Judecătoria Chișinău, citez „pentru tragere ilegală la răspundere penală și aplicarea măsurilor preventive privative de libertate” în privința lui Serghei Lebediuc.
Reprezentanții Ministerului Justiției au declarat pentru Ziarul de Gardă că decizia va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău. Serghei Lebediuc este unul dintre cei cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” care, în octombrie 2020, au revenit în funcții, după ce procurorii anticorupție i-au scos de sub urmărire penală.
Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat în 2019 pentru un viol care ulterior s-a dovedit a fi înscenat, ar putea primi două milioane de lei de la stat sub formă de prejudiciu moral, dacă hotărârea primei instanțe va rămâne definitivă. Gheorghe Petic ceruse despăgubiri în valoare de 6 milioane de lei.
Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră: „Două milioane de lei – pentru faptul că Plahotniuc, Cavcaliuc, Jizdan sau alte râsuri care au condus Ministerul de Interne, Procuratura, iată au pus pe umerii statului această sumă drept prejudiciu moral și în jur la 50 de mii de lei pentru cheltuieli de judecată”.
Gheorghe Petic, care atunci când a fost acuzat de viol era implicat și în politică alături de Platforma DA, partid de opoziție față de Guvernul controlat de Plahotniuc, s-a aflat în detenție ilegală timp de 9 luni.
Cererea înaintată de procurorii anticorupție cu privire la recuzarea judecătorului Gheorghe Balan în dosarul penal în care Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi sunt cercetați pentru spălare de bani a fost respinsă de magistrata Judecătoriei Chișinău Tatiana Postolachi. Andronachi susține că nu-și dorește recuzarea magistratului, întrucât cererea procurorilor ar fi, citez, „ilegală și neîntemeiată”. De cealaltă parte, procurorul Anticorupție Gheorghe Iapără a punctat că mai multe decizii luate de judecătorul Balan, printre care „caracterul închis al ședinței, transmiterea dosarului la conexare, decizia privind reluarea cercetării judecătorești” duc la dubii privind imparțialitatea magistratului.
Între timp, reprezentanții ANI au atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă, cel care a emis actul de constatare în privința magistratei Avasiloaie, și-a dat demisia pe 1 august 2022. Conform surselor ZdG, acesta s-ar fi confruntat cu presiuni din interior după emiterea actului pe numele magistratei.
Bărbatul care a aruncat două recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, pe 17 martie, în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al Rusiei, a fost recunoscut vinovat de către prima instanță pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activităţii organelor electorale. Acesta și-a recunoscut vina și i-a fost stabilită o pedeapsă sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității în mărime de 150 de ore. Totuși, în termenul pedepsei a fost inclusă perioada aflării acestuia în stare de reținere, arest preventiv și arest la domiciliu, pentru 50 de zile, astfel încât pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității se consideră executată.
Directorul „Telefilm Chișinău”, Mircea Surdu, îl acuză pe directorul general al Companiei Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, de hărțuire. Surdu afirmă că nu a primit răspunsuri la demersurile sale luni întregi și că angajații Telefilm ar fi discriminați la stabilirea salarizării. Solicitat pentru o reacție, Vlad Țurcanu a declarat că, citez „nu primesc lecții de la unul care, atunci când era directorul televiziunii, primea indicații de la Vasile Botnari”, citat încheiat. Vasile Botnari este fost director al Serviciului de Informații și Securitate în perioada guvernării lui Plahotniuc.
Avocatul Vladislav Gribincea, care a promovat evaluarea Comisiei Vetting, a fost declarat inadmisibil la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Decizia a fost luată, marți, de Consiliul Superior al Magistraturii, care a constatat că dosarul lui Vladislav Gribincea este incomplet. Mai exact, acesta nu ar fi prezentat, în termenul prevăzut de CSM, scrisorile de recomandare și certificatul de sănătate la depunerea dosarului. Într-o postare pe Facebook, Gribincea a scris că va cere Consiliului Superior al Magistraturii să-și revizuiască decizia, menționând că nu a fost contactat niciodată de către CSM pentru a ridica îndreptarea și a merge la Comisia specială privind verificarea sănătății judecătorilor și procurorilor.
Cunoscutul dirijor al orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros, a declarat, luni, că a fost nevoit să stea peste două ore împreună cu membrii orchestrei sale în punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni, citez, „fără să ne întrebe cineva măcar un cuvânt”. Maestrul s-a arătat revoltat, afirmând că „nu se mai poate de răbdat”.
Solicitați de ZdG, reprezentanții Poliției de Frontieră a R. Moldova au menționat că pe partea moldovenească, timpul de așteptare „nu a depășit 20 de minute”. De cealaltă parte, autoritățile române susțin că artiștii nu au prezentat nicio motivare pentru urgentarea formalităților de control la trecerea frontierei.
În contextul Zilelor Libertății Presei, Asociația Media-Guard, parteneră cu Ziarul de Gardă, a organizat a doua ediție a Reporter Hit. Jurnaliști din nouă redacții au prezentat creativ și amuzant fapte și date reale pe care le-au descoperit documentând subiecte de interes public. Material video despre eveniment e de găsit pe canalul Media-Guard de pe YouTube.