Principală  —  RECOMANDAT   —   VIDEO/ „Toți oamenii au păcate.…

VIDEO „Toți oamenii au păcate. Preotul e și el om”. Altfel despre Sergiu Aga: preot, consilier municipal la Orhei, filantrop

Un preot care glumește mult, e autoironic, „sare calul și e războinic în Consiliul municipal și raional Orhei”, spune „Really” și „Orhilăi” – amuzându-se de simpatizanții lui Ilan Șor. 

În viață se conduce după deviza „Ești ceea ce dăruiești”. Sloganul său politic este „Totul pentru oameni”, iar purtând sutana, știe doar una – „Toți oamenii au păcate! Preotul e și el om!” Acesta este Sergiu Aga, care, pe lângă darul preoției, slujește întru totul comunității în mijlocul căreia a fost pus. 

Firul roșu al istoriei începe cu mulți ani în urmă, „pe când eram un copilandru”, așa cum spune acum Sergiu Aga, vorbind despre locul unde se află astăzi în orașul Orhei Biserica Ortodoxă Românească. 

„Aveam 16-17 ani, nu mai mult, eram la seminar. Și odată venisem cu mama la spital, aici mai la deal, și m-am uitat cumva peste zona aceasta. M-am uitat într-un mare fel peste valea aceasta. Era plină de plopi și de verde și i-am zis mamei: «Mamă, aș vrea să fiu popă, iată dacă o să fiu popă, vreau să fiu aici». Și eu cred că numai Dumnezeu a vrut ca să fiu preot chiar aici”, mărturisește astăzi preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Românești din oraşul Orhei. 

„Providența Sa”

E lucrarea lui Dumnezeu însuși, consideră Sergiu Aga. 

„Chiar o consider ca un fel de providență, ca un fel de miracol, cum, uite, ce am zis atunci, mai în glumă, mai în serios, s-a îndeplinit, fără să țin neapărat legătura dintre ele”, recunoaște preotul. 

„Și nu știu dacă e spre binele orheienilor sau spre răul lor, dar mă bucur că sunt aici, la Orhei”, râde Sergiu Aga. 

Astăzi, la peste 25 de ani de la acel moment, așa-zisa „vale” de pe strada Dorobanți înfățișează Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” și Centrul Social „Filantropia”. 

Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”, orașul Orhei

Astfel, Dorobanți 79 a devenit pentru Sergiu Aga locul unde face cuvântul Domnului auzit, dar și adăpostul unde cei înfometați pot primi mâncare și alinare, în adevăratul sens al cuvântului.    

Centrul Social „Filantropia”

„În anul 2009 am început a ridica biserica, dar visul meu dintotdeauna a fost să am un centru comunitar pe lângă biserică, fapt început în 2016, când am pus temelia acestui centru. Au participat foarte, foarte mulți parteneri în a-l edifica – de la persoane fizice la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, donatori, organizații, chiar și biserici, altele decât ortodoxe,  ne-au fost alături, inclusiv Mormonii, inclusiv Biserica catolică, persoane din Italia, oameni din parohia mea, toți s-au implicat pentru a-l edifica și anul trecut l-am inaugurat. E o bucurie nespusă pentru noi, pentru că nu e pur și simplu un centru în care popa își ține soacra sau neamurile, dar e un centru care aduce roade pe tărâmul filantropic în orașul Orhei”,  povestește Aga. 

„Patru nivele de Filantropie”

Clădirea Centrului Social „Filantropia” întrunește patru niveluri și ocupă o suprafață de 440 de metri pătrați. La subsol a fost amenajat un prototip de locuință pentru oamenii străzii. Oamenii fără adăpost se pot afla în această locuință zilnic între orele 19:00 și 7:00  dimineața.

„Aici ei au acces la duș, au acces la mâncare, au acces la  somn și, de ce nu, la internet chiar. Capacitatea locuinței este de 14-17 oameni”, povestește Sergiu Aga. 

Adăpostul pentru oamenii străzii, centrul social „Filantropia”, or. Orhei, Sergiu Aga

Paturile sunt amenajate în două odăi separate, una fiind destinată bărbaților, cealaltă –  femeilor. 

„După ce fac duș și își schimbă hainele, iau masa, pot discuta, pot să se uite la un film. De obicei, se uită la filme sovietice pe Youtube, dar nu contează aceasta, important este ca să simtă câtuși de puțin din căldura pe care le-o poate oferi umanitatea”, mai spune preotul. 

„Deși Orheiul este prezentat ca fiind Monaco, de-a lungul anilor, nu s-a găsit o soluție pentru acești oameni și este dureros acest fapt.” Astfel explică Sergiu Aga de ce a ținut cu tot dinadinsul ca „Filantropia” să-i găzduiască și pe „oamenii nimănui”. 

„Vedeți, de suprafață suntem tare bine, suntem promovați la nivel național drept o comunitate care este un fel de Monaco, dar, în principiu…, eu am o formulă care descrie perfect starea lucrurilor din Orhei –  «Pe dinafară trandafir, înăuntru borș cu știr.» Cam așa se întâmplă și la noi, la Orhei”, accentuează Aga. 

Proiectul de susținere a persoanelor străzii se implementează „datorită mai multor oameni generoși din afară și asociații creștine de alte confesiuni religioase”. 

„O bună colaborare între toate confesiunile religioase”

„Aceasta demonstrează că toleranța, dar și buna colaborare între toate confesiunile, orientată pe plan social, este de bun augur”, susține preotul. 

La etajul întâi, în aripa dreapta, a fost amenajată o frizerie. 

„De fapt, aici e un salon de înfrumusețare, care din cauza faptului că nu-și poate onora angajamentele antreprenoriale în contextul actual al autorităților publice, l-am transformat într-un mic laborator de activități educaționale pentru femei. Asta însemnând că ele învață să facă unghiile, învață să facă genele, make-up, frizerie și multe altele. Toate aceste cursuri sunt susținute de către DW International Moldova”, ne face Sergiu Aga turul centrului. 

În aripa dreaptă se organizează ore de limbă română pentru refugiații din Ucraina, activități de artizanat, activități sportive, activități pentru copii, totodată – consiliere psihologică și terapie de grup. 

Activități educaționale, centrul social „Filantropia”, orașul Orhei

„Coasem ii ca să hrănim refugiații din Ucraina și oamenii străzii”

La etajul doi funcționează un atelier de creație, unde „posibilitățile unora se îmbină cu necesitățile altora”. 

„Producem haine cu specific tradițional, croim, coasem, brodăm la comandă individuală  diferite modele de haine, atât tradiționale, cât și diferite bunuri ce sunt decorate cu broderie personalizată, cum ar veni șorțuri, torbițe, cravate, brâie”, ne povestește Aurelia Marandici, coordonatoarea proiectul patentat „Datina”. 

„Ideea generală a centrului de creație este menținerea și păstrarea tradițiilor ce ne reprezintă identitatea noastră națională, iar ulterior, din venitul obținut din vinderea creațiilor, generăm profit pentru ca să întreținem financiar Centrul Social «Filantropia». Acoperim serviciile comunale, contribuim financiar să procurăm produse alimentare, care ulterior ajung la refugiații din Ucraina, fie la oamenii străzii, fie la victimele violenței în familie”, ne explică cu mândrie Aurelia Marandici. Antreprenoarea recunoaște că astfel se explică însuflețirea care însoțește munca ei și a celor trei angajate. 

„Probabil, dacă am avea o afacere proprie care s-ar baza doar pe generări de profit, la un moment dat, ar interveni un moment când parcă nu mai știi de ce te mai duci la muncă. Aici, la noi, nu există aceasta, pentru că știm că avem de asigurat un centru, buna funcționare, sunt persoane nevoiașe, care sigur altcineva nu are cine să le ajute și acesta este motorul nostru și mișcarea noastră zilnică. Cine altcineva dacă nu noi? Eu cred că totuși suntem diferiți de celelalte ateliere de broderie și croitorie”,  vorbește cu elan Aurelia. 

Aurelia Marandici, coordonatoarea proiectul patentat „Datina”, centrul social „Filantropia”, orașul Orhei

Iar mottoul centrului îi vine mănușă fiecărei suflări din centru. 

„Și dacă ar fi să caracterizez centrul nostru și oamenii care muncesc aici, cu siguranță o pot face prin «Ești ceea ce dăruiești»”, susține femeia. 

La etajul trei, Sergiu Aga a considerat necesar să amenajeze „un cuib de grijă și afecțiune” pentru victimele violenței domestice. 

Victoria Badicica ne povestește că de-a lungul anului 2023, etajul trei a găzduit șapte familii – femei, împreună cu copiii lor. În total – 19 beneficiari. 

„Aceste femei au fost plasate aici, sub același acoperiș, dar încă 35 de persoane au fost beneficiare de pachete alimentare în mărime de 50 de euro fiecare pachet timp de două luni. Totodată, am putut să acordăm servicii sociale, psihologice și juridice în teritoriu la domiciliu, unde nu victima a fost scoasă din familie, dar a fost scos din familie agresorul”, mai povestește Victoria Badicica, coordonatoare de proiecte.

„Uitați-vă,  preabunul Ilan Mironovici”

Pe lângă caritate, preotul a mai dorit să vorbească lumii și despre corupție sau mai bine zis, despre lupta împotriva corupției. 

„La sfârșitul anului 2022, din bugetul Consiliului raional au fost adunate niște pachete sociale. Când au fost împărțite, asistenții sociali le-au prezentat, chipurile, uitați-vă,  preabunul Ilan Mironovici vă dăruiește. Am zis că nu putem tolera aceasta și am decis să scriem un proiect despre anticorupție și transparență și să instruim asistenții sociali în acest sens”, explică Aga necesitatea proiectului.  

Natalia Cozac, juristă

„Beneficiarii țintă ai proiectului au fost structurile teritoriale de asistență socială din orașele Orhei, Telenești, Șoldănești și Rezina. Noi încercăm să explicăm și societății civile inclusiv, dar și celor care activează în structurile teritoriale de asistență socială, că totuși corupția este ceva foarte negativ și cum asta poate influența asupra activității lor, asupra carierei lor, asupra economiei țării și a altor aspecte foarte importante”, povestește jurista proiectului, Natalia Cozac. 

În cadrul proiectului s-a reușit și elaborarea unui cod deontologic al profesiei de asistent social. 

Jurista recunoaște că a avut parte și de multă reticență din partea celor care nu recunosc și nu vor să lupte cu acest flagel – corupția, mulți dintre aceștia fiind chiar din Orhei. 

La ultimul nivel, pe o suprafață mai mult decât modestă, de șapte metri pătrați, se regăsește biroul directorului Asociației Umanitare „Filantropia Creștină”, Sergiu Aga.

„Cam așa arată un cabinet de director. Poate e micuț, dar eu am zis bogdaproste că mi-a rămas și mie ceva măcar”, spune Sergiu Aga. 

Sergiu Aga, preot, consilier municipal Orhei, director Asociația Umanitară Filantropia Creștină 

„Avem nevoie de alternative la «a da pe degeaba»”

Cum îi reușește să țină atâta viață în „acest furnicar de centru”? Cu sprijinul partenerilor externi și locali, care prin numeroase proiecte susțin desfășurarea activităților, dar și datorită membrilor echipei sale dedicate, aleși pe sprânceană.

„În general, noi, orheienii, avem nevoie de alternative la «a da pe degeaba», vorba ceea, în ideea de a arăta că și forța comunității, prin mijloace transparente, poate aduce o schimbare în Orheiul nostru drag”, afirmă Aga. 

„Ați văzut că echipa noastră este, într-adevăr, una dedicată și este foarte greu să găsești oameni dedicați și cu inimă mare pentru a face activitățile noastre, dar eu mă bucur și sunt mulțumitor lui Dumnezeu că mi-a dat oameni cu care le facem pe toate. Pentru că, ați văzut și dvs., eu sunt un tip destul de dezorganizat, așa cumva creativ, dar dezorganizat. Îmi place foarte mult ca să fiu ajutat, să nu zic eu că sunt tare lenos, dar sunt niște oameni de excepție, așa ca Aliona, ca Victoria, ca Natalia, cu care funcționăm ca un tot întreg”, relatează Sergiu Aga. 

Și recunoaște că de multe ori, unde nu a reușit ca om simplu, l-a ajutat întotdeauna haina de preot, care a făcut cale deschisă pentru anumite lucruri. Poate așa se explică și implicarea sa în viața politică a Orheiului. 

„Inițial, nu era vorba despre politică, era vorba de a mă implica în treburile comunității. În contextul alegerilor din 2019, am candidat independent la Consiliul municipal și raional, am acces în aceste instituții și mi-am dat seama că-s cam singurul care devine opreliște pentru toată propaganda care s-a iscat la Orhei și am decis cumva să aliniez și alți oameni care au o viziune ca și mine. În cazul de față, am ajuns în cadrul unui partiduț mic – Voința Poporului. A fost nevoie de aceasta, pentru că lucrurile o iau razna la Orhei, dar am văzut că ceea ce se întâmplă la Orhei poate fi ușor replicat și în alte regiuni, așa că cei care s-au culcat pe o ureche și au crezut că lucrurile o să fie cât se poate de ușor de gestionat și o să poată opri oricând, iată, din păcate, îi vedem neputincioși în a stopa acest fenomen social-politic”, spune critic Sergiu Aga. 

„Și dacă, până la urmă, zic că politica e murdară, cine s-o curățească dacă nu un preot?”

Consilierul municipal recunoaște că de multe ori i s-a spus că „mai bine ar sta în biserica lui”. 

„Și asta  este o muncă pe care mulți o denigrează, într-adevăr, pentru că e singura lor armă să spună că popa trebuie să stea în biserică, dar ați văzut că eu nu stau doar în biserică, iar biserica nu înseamnă doar ziduri. Biserica înseamnă toate activitățile și toată energia care trebuie să o depui întru promovarea identității creștine, a creștinismului ortodox, care nu înseamnă doar a sta în biserică sau și mai rău – a binecuvânta bombe împotriva fraților tăi.  Și dacă, până la urmă, zic că politica e murdară, cine s-o curățească? Cine s-o curățească dacă nu un preot?” – se întreabă Aga. 

Pe lângă activitatea liturgică, politică și scrierea de proiecte, Sergiu Aga, „printre cele cinci minute popești”, nu uită să treacă și pragul celor mai triști, în preajma sărbătorilor și nu doar. Vârstnici singuratici, refugiați din Ucraina, familii de romi cu mulți copii – merge să-i ajute cu rugăciunea, cu spovedania, cu sfatul și daruri adunate de misiunea socială „Diaconia”, prin aceasta considerând că binecuvântarea lui Dumnezeu se revarsă mai îmbelșugat peste ei și familiile lor. 

Daruri oferite orheienilor nevoiași, adunate de misiunea socială „Diaconia”

Cum le reușește pe toate? „Probabil că sunt nebun și trebuie să mai frânez la unele aspecte pe partea politică. Și m-aș bucura să le fac pe toate, dar pot să spun că nu le fac pe niciuna bine”, spune Sergiu Aga despre sine. 

Angajații săi au o altă explicație – „E un vâjâit și doar faptul că mai este și preot îl mai domolește și îl ține în frâu”, dar cel mai mult aceștia apreciază că, efectiv, „omul are cuvintele la el și știe să-ți spună lucruri în așa fel, încât îți poate lua orice piatră de pe inimă.” 


Despre Orhei și orheieni: „Arde pâinea”

Reportera ZdG: Ați zis într-un alt interviu că Orheiul este cam lăsat de izbeliște, ce ați dori ca să întreprindă conducerea statului sau poate societatea, ce ați vrea să se cunoască despre Orhei?

Sergiu Aga: Știți, eu am o parabolă pe care întotdeauna o folosesc în acest context. Se zice că mama i-a spus copilului mai mare să aibă grijă, și punând pâinea în cuptor, îi spune celui mai mare, „Ai grijă, te rog și mă chemi, că eu mă duc cu sapa în grădină la prășit și să mă strigi, să vin să o scot”. Și la un moment dat vine copilul – „-Mamă, mamă. – Ce se întâmplă? – Arde pâinea. Mama zice – „Dar până acum unde ai fost? -Până acum nu ardea”.

Cam așa se întâmplă și la noi – deja arde pâinea și a interveni în acest context, din partea autorităților centrale, devine un abuz, lucru care din perspectiva mea s-a întâmplat și la Bălți – cu 5 minute înainte să le scoți candidatul, asta înseamnă de fapt că arde pâinea și tu încerci să o scoți arsă. Asta s-a întâmplat și în Găgăuzia când vor să o scoată după ce a fost aleasă bașcană, și toți știm cu care instrumente, sub ce formă a fost aleasă, deci nu s-a lucrat sub nicio formă la tot acest proces, încercându-se să se lucreze doar la nivel de rezultat, ceea ce este un abuz. Și în acest context, toată echipa lui Ilan Șor are tot dreptul, și o zic din punct de vedere juridic, să se adreseze inclusiv și la curțile europene și ei vor câștiga. De ce? Pentru că nu s-a lucrat la rădăcină, ci s-a lucrat întotdeauna ca formă exterioară la final.

Mai mult decât atât, iată de multe ori autoritățile centrale au lucrat cu impulsuri de imagine. Și aici am să vorbesc de câteva momente – „Aaa, i-a  luat salariul lui Ilan Mironovici, wow”, toată presa a vorbit despre asta. Oare? E important? „Au atenționat și amendat avocații cu o mie sau două mii de lei. Serios?”. „S-a întâmplat că i-au luat de nu știu câte ori imunitatea lui Tauber. Really?”. Și de fiecare dată, parcă repetitiv, la două-trei luni s-a ieșit cu o bombă de aceasta mediatică, în care de fapt, nu s-a făcut absolut nimic. Noi am văzut oameni care au fost prinși cu „culioace” – niciun rezultat. Noi am văzut de câteva ori că i-au luat imunitatea dnei Tauber, noi am văzut fel de fel de chestii care, chipurile i-au făcut rău lui Ilan Șor, dar e tare bine merci prin zoom, prin nu știu, și trimite bani nu doar la aeroport. 


Reportera ZdG: Despre orheieni ce puteți spune?

Sergiu Aga: Orheienii sunt exact ca toți ceilalți locuitori ai R. Moldova. Cine încearcă să păteze onoarea, moralitatea orheienilor, de fapt, greșește, pentru că oricine ar fi fost în locul orheienilor, în cadrul  acestui experiment socio-politic, ar fi funcționat la fel sau chiar mai rău. Consider că toate mijloacele care au fost folosite asupra Orheiului pot funcționa și în New York, nu numai la Orhei.

În ultima vreme, pe lângă rugăciunile tradiționale din timpul slujbelor, preotul Sergiu Aga a adăugat rugăciuni noi: de pace pentru Ucraina și de integrare europeană pentru R. Moldova.

„Hristos, mielul lui Dumnezeu s-a jertfit pentru pacea lumii. Tare ne-am fi dorit noi, cei din Basarabia, cât și cei din Europa de Est, să avem pace și ca cei care au pornit un război asupra fraților lor, să se întoarcă în matca granițelor normale și convenite de către toate țările”.  

„Fie ca bunul Dumnezeu să reverse lumină în sufletele fiecăruia dintre noi, să ofere pace tuturor și să dea binecuvântare ca noi, ca băștinași ai acestui stat, a acestei părți dintr-o Românie Mare, să avem bucuria de a împărtăși valorile autentice, creștinește, într-o Europă mai mare, mai unită, mai curată și de ce nu, mai puternică”.