Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Un avocat trage alarma.…

(VIDEO) Un avocat trage alarma. Regulamentul CSM îngrădește accesul cetățenilor la justiție

Avocatul Veaceslav Țurcan avertizează opinia publică despre faptul că Regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la finalul lunii septembrie, conține restricții contrare art. 10 CEDO și legislației naționale. Astfel, accesul jurnaliştilor, avocaţilor, dar şi a simplilor cetăţeni în instanţe şi la şedinţele de judecată a fost înăsprit.

Sursa Video: www.ZdG.md

La 29 septembrie, cu unanimitate de voturi, CSM a aprobat Regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești. Acest act impune o serie de restricții pentru accesul în incinta judecătoriilor și a sălilor de judecată. Regulamentul a intrat în vigoare vineri, 21 octombrie, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial al RM.

regulamane_csmAvocatul Veaceslav Țurcan consideră că prevederile acestui Regulemnt, în special cele de la art. 21-24, conțin anumite restricții contrare art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a Costituției RM, a Codului de Procedură Penală și a Codului de Procedură Civilă.

”Aceste restricții limitează accesul publicului larg în sălile de judecată, la fel ca și pentru presa. Vă închipuiți situația când, dvs. ca jurnalist, aflați că peste o oră se va examina arestul preventiv în privința unei persoane, dar vds. trebuie să înștiințați din timp, cu cel puțin 24 de ore, instanța de șudecată că aveți de gând să fiți prezent la acel proces. De fapt sunt închise ușile instanțelor judecătorești”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Veaceslav Țurcan.

Am solicitat CSM să ne comunice dacă la elaborarea acestui document au fost consultate alte instituții de stat și ni s-au comunicat că Parlamentul, Procuratura Generală, Avocatul Poporului și Uniunea Avocaților nu au fost consultate.

”Prin Hotărîrea nr. 111/5 din 23 februarie 2016, Plenul CSMi a instituit un grup de lucru, format din preşedinţi ai instanţelor judecătoreşti şi şefi ai Secretariatelor instanţelor, în scopul elaborării acestui Regulament intern privind accesul în sediile instanţelor judecătoreşti. În acest context, nu au fost consultate instituțiile nominalizate spre avizarea opiniei”, ne-a comunicat Carolina Mangâr, ofițera de presă a CSM.

La întrebarea noastră de ce noul Regulament nu poate fi găsit pe pagina www.csm.md și ni s-a comunicat că textul urmează a fi plasat mâine, 25 octombrie pe site.

Avocatul Țurcan susține că toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care au votat pentru acest Regulament, sunt obligați să plece în demisie.

„Prin votul lor, membrii CSM au dat dovadă că au o mentalitate antidemocratică și de antireformatori. Ei nu mai merită să continue activitatea în CSM. Dacă nu pleacă în demisie benevol, în acestea zile, până la 28 octombrie, când vom avea şedinţa Consiliului Uniunii Avocaţilor, urmează să fie adoptată o hotărâre prin care toţi avocaţii să declare greva generală cu solicitarea demisiei actualei componenţe a CSM”, a scris avocatul Veaceslav Ţurcan pe o reţea de socializare.

regulemant_csm1

regulamane_csm