Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM, despre proiectul privind retragerea…

CSM, despre proiectul privind retragerea a unor garanții sociale ale judecătorilor: „Aceste acțiuni reprezintă un adevărat atentat la independența justiției”

După ce Guvernul R. Moldova, în cadrul ședinței din 25 martie, a avizat pozitiv un proiect de lege prin care se prevede retragerea unor garanții sociale ale judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) își exprimă dezacordul total referitor la acțiunile întreprinse de Guvern. Potrivit CSM, aceste acțiuni reprezintă un adevărat atentat la independența justiției.

CSM accentuează că principiul constituțional al independenței judecătorului nu poate fi restrîns implicând o serie de garanții, cum ar fi: statutul (condițiile de acces, procedura de numire, garanții solide care să asigure transparența procedurilor prin care sunt numiți judecătorii, promovarea și transferul, suspendarea și încetarea funcției), stabilitatea sau inamovibilitatea acestora, garanțiile financiare, independența administrativă, precum și independența puterii judecătorești față de celelalte puteri în stat.

Magistrații accentuează faptul că independența justiției include securitatea financiară a judecătorilor, care presupune și asigurarea unei garanții sociale cum este pensia specială a judecătorilor.

„Veniturile judecătorilor în sens larg, reflectă rolul pe care ei îl îndeplinesc într-o societate democratică, și nu în ultimul rînd riscul activității acestora, prin raportare la responsabilitățile şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere. Adoptând astfel de proiecte de legi Guvernul ignorează problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară, diminuînd considerabil rolul justiției într-un stat democratic, scopul urmărit fiind de a scăpa de judecătorii incomozi guvernării”, precizează magistrații.

În acest context, magistrații din CSM susțin că este regretabil și alarmant faptul că aceste proiecte de lege nu au fost propuse spre avizare CSM și corpului judecătoresc.

„Modificările cadrului legal privind condițiile și mărimea pensiei speciale a magistraților, vin în contradicție cu jurisprudența constantă a Curții Constituționale, care  stabilește că principiul independenței justiției apără pensia specială a judecătorilor, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu„, precizează CSM.

Magistrații susțin că suprimarea pensiilor speciale ale magistraţilor „dovedeşte o intenţie clară, de încălcare gravă a garanţiilor, pe care Statul este obligat să le asigure pentru protejarea statutului judecătorului. Or, este inadmisibil de a diminua protecția juridică a statutului judecătorului în procesul adoptării unor legi noi„.

Aceștia accentuează faptul că nici criza economică nu poate justifica aceste măsuri. Asta pentru că Guvernul raportează anual că economia este în creștere.

Potrivit proiectului de lege care a primit aviz pozitiv din partea Guverului R. Moldova în cadrul ședinței din 25 martie, se propune ajustarea relativă a condiţiilor de pensionare ale judecătorilor cu condiţiile aplicate în cadrul sistemului public de pensii, menţinând caracterul special al pensiilor judecătorilor. Astfel, se propune majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor, începând cu vârsta de 50 de ani 6 luni până la atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani.

Totodată, proiectul propune abrogarea prevederilor care stabilesc dreptul judecătorului demisionat sau pensionat la plata unei indemnizații unice de concediere egale cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în cadrul ședinței Parlamentului.