Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM anunță că nu se…

CSM anunță că nu se poate convoca în ședință pentru o perioadă nedeterminată

????????????????????????????????????

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) declară că se află în imposibilitatea de a se întruni în ședințe publice din cauza lipsei de cvorum care a intervenit odată cu intrarea în vigoare a modificărilor la Legea cu privire la CSM, modificări care prevăd majorarea numărului de membri de la 12 la 15.

„În conjunctura cadrului legal respectiv, raportat la cele expuse, se deduce lipsă de cvorum, or, în prezent, din componența Consiliului Superior al Magistraturii fac parte doar 9 membri din 15.  […] Urmare a celor relatate și adoptării Legii pentru modificarea unor acte legislative nr. 193 din 20 decembrie 2019, în vigoare din 31 ianuarie 2020, conchidem că noile modificări operate în Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, au condus la imposibilitatea convocării Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pe o perioadă nedeterminată”, este menționat într-un comunicat de presă al CSM.

Totodată, CSM precizează că potrivit noilor modificări, funcția de președinte interimar al CSM urmează să îi revină decanului de vârstă din rândul membrilor judecători. Respectiv, funcția va fi preluată de judecătoarea Luiza Gafton.

Menționăm că Parlamentul a anunțat deja concurs pentru selectarea a patru membri noi ai CSM.

Conform proiectului de modificare a Legii cu privire la CSM, care a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020, componența CSM se majorează de la 12 la 15 membri. De asemenea, modificările prevăd o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.