Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a respins sesizarea judecătorului…

CSM a respins sesizarea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins astăzi, 7 iulie, în ședință, sesizarea judecătorului de la Judecătoria Chișinău, Alexei Paniș, care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”. Cererea a a fost însă depusă la CSM încă în luna martie.

În plângerea depusă la CSM, Paniș face referire la faptul că acțiunile Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității reprezintă o „ingerință crasă în procesul de înfăptuire a justuției”. Instituția i-a cerut explicații magistratului după o plângere depusă de către avocata Ala Popa, care s-a plâns că a fost hărțuită în instanță, în timpul examinării litigiului dintre ea și activistul Alexei Dimitrov.

Alexei Paniș este judecător din anul 2017.

Acesta examinează în această perioadă, împreună cu alți doi colegi, litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții fiind „un litigiu care care nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”, așa cum a admis inclusiv vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun.

În luna martie 2020, magistratul Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare în adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție (PA) prin care reclamă că este intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care este membru, în același timp, și al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Contactat de Ziarul de Gardă, administratorul companiei „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, a negat acuzațiile care i se aduc și susține că doar l-a informat pe președinte despre „atârnarea față de agenții economici”.

Citiți și: „Așa ceva nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”. Reacții și acuzații după ce Judecătoria Chișinău a decis să examineze cererea lui Țurcan privind demiterea sa din funcția de președinte al CC