Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a decis data când…

CSM a decis data când se va desfășura concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC

Sursa foto: ZdG

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) anunță că, pe 15 iunie, începând cu ora 09:00, va avea loc concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Constituțională (CC).

„Consiliul Superior al Magistraturii anunţă candidaţii care au depus dosarele de participare la concursul nominalizat, că pe 15 iunie 2021, începând cu ora 09:00, se va desfăşura concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Constituțională”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Pe 20 aprilie curent, după ce subiectul a fost amânat de mai multe ori, membrii CSM au anunțat că persoanele care aspiră la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) vor fi selectate în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019.

Potrivit hotărârii CSM din 2019, la selectarea candidatului pentru suplinirea funcției vacante de judecător al Curții Constituționale, plenul va lua în considerare întrunirea tuturor criteriilor stabilite, în coroborare cu motivele expuse în scrisorile de motivare și interviul susținut în ședința plenară, „ca în rezultatul unui concurs obiectiv și transparent să fie numiți judecători constituționali, care ar asigura activitatea jurisdicțională а CC în spiritul și în conformitate cu Constituția R. Moldova, normele și principiile internaționale de drept, astfel încât elementele de bază а unui stat de drept, рrесum supremația legii, sераrаrеа puterilor de stat si asigurarea drepturilor omului, să fie funcționale și inviolabile”.

Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie, după decesul magistratului Eduard Ababei.

Din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.