Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ CSM a decis cum…

VIDEO CSM a decis cum se va desfășura concursul pentru funcția de judecător la CC

Sursa foto: ZdG

Candidații la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) vor fi selectați în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Decizia a fost luată marți, 20 aprilie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce subiectul a fost amânat de mai multe ori.

Decizia a fost aprobată cu 10 voturi „pro” de către membrii CSM.

„Propun să adoptăm o hotărâre prin care concursul se va desfășura în conformitate cu criteriile expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile și să le acceptăm pe cele expuse în hotărârea din 2019”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Potrivit hotărârii CSM din 2019, la selectarea candidatului pentru suplinirea funcției vacante de judecător al Curții Constituționale, plenul va lua în considerare întrunirea tuturor criteriilor stabilite, în coroborare cu motivele expuse în scrisorile de motivare și interviul susținut în ședința plenară, „ca în rezultatul unui concurs obiectiv și transparent să fie numiți judecători constituționali, care ar asigura activitatea jurisdicțională а CC în spiritul și în conformitate cu Constituția R. Moldova, normele și principiile internaționale de drept, astfel încât elementele de bază а unui stat de drept, рrесum supremația legii, sераrаrеа puterilor de stat si asigurarea drepturilor omului, să fie funcționale și inviolabile”.

„Judecătorului îi este interzis să fie membru al unui partid politic sau să desfășoare orice activitate cu caracter politic, inclusiv pe perioada detașării din funcție (…) Judecător al Curții Constituționale poate fi persoana
care deține cetățenia R. Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competentă profesională şi o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea științifică. Limita de vârstă pentru numire în funcția de judecător al Curții Constituționale este de 70 de ani. Nu poate fi numită în funcția de judecător al Curții Constituționale persoana în privința căreia există interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă dintr-un act de constatare al Autorității Naționale de Integritate
”, se arată în document.

Hotărâre by Milena Onisim

Pe 9 martie 2021, membrii CSM au anunțat concurs pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC), rămasă vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.

În cadrul ședinței de marți, 9 martie, 11 membri ai CSM au aprobat demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Înalta Curte.

Pe 2 martie 2021, CSM a amânat demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC), din motiv că legislația nu ar prevede un mecanism standard de desemnare a unui judecător în componența Înaltei Curți, iar CSM nu are un regulament pentru anunțarea unui concurs în acest sens.

Tot atunci, membrii CSM au decis crearea unui grup de lucru care să stabilească un regulament de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea unui magistrat.

Funcția de judecător la CC a devenit vacantă la 28 ianuarie, după decesul magistratului Eduard Ababei.

Din componența Înaltei Curți, câte doi membri sunt desemnați de CSM, Guvern și Parlament.