Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM a aprobat hotărârea: magistratul…

CSM a aprobat hotărârea: magistratul Ion Cotea, care a dezvăluit pentru ZdG că „în 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției”, demis din funcția de judecător

Ion Cotea, magistratul care a declarat că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și care într-un interviu pentru Ziarul de Gardă a povestit despre modul în care „a intrat caracatița corupției în judecători”, a dezvăluit despre problemele în sistem și a explicat de ce magistrații se tem să vorbească, a fost suspendat din funcția de judecător.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) marți, 1 iunie, în ședință, după un demers al Colegiului disciplinar în acest sens.

În baza unor sesizări ale procurorului general, Alexandr Stoianoglo, magistratul Ion Cotea a fost sancționat de către Colegiul disciplinar cu „eliberarea din funcție”.

„Acum, cu referire la suspendarea din funcție a judecătorului Ion Cotea. Când îi este aplicată sancțiunea de suspendare din funcție, el este de drept suspendat, este decizia Colegiului disciplinar, dar suspendarea se face prin hotărârea CSM. De aceea eu vă propun ca să admiteți propunerea mea de a fi suspendat din funcție”, a declarat președinta Csm Luiza Gafton.

Cu zece voturi pro ale membrilor CSM, Ion Cotea a fost suspendat din funcția de judecător.

La 28 mai curent, Colegiul disciplinar a examinat în cadrul ședinței Plenului Colegiului disciplinar cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în privința „acțiunilor judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul, sediul Central”, judecătorul fiind sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”.

În context, la 12 martie curent, într-o cerere adresată Avocatului Poporului, obținută de ZdG, magistratul Ion Cotea susține că sesizarea procurorul general în baza căreia a fost intentată cauza disciplinară în privința sa „este direct legată de dezvăluirile făcute de magistrat în cadrul interviului acordat Ziarului de Gardă și constituie o răzbunare pentru dezvăluirile făcute”. Astfel, magistratul a solicitat recunoașterea calității de avertizor de integritate și protecția Avocatului Poporului.

Vladimir Adam, procurorul-șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale, care a susținut în cadrul Colegiului disciplinar sesizările în privința magistratului Ion Cotea a menționat pentru ZdG că declarațiile făcute de judecător într-un interviu pentru Ziarul de Gardă nu au nicio legătură cu sancțiunea disciplinară aplicată în cazul acestuia, menționând că, în cazul magistratului, au fost stabilite niște încălcări cu privire la ceea ce privește încălcarea normelor imperative a legii de către Ion Cotea, privitor la redactarea hotărârilor, termenul de redactare a acestora, dar și transmiterea cauzelor penale în instanțele de judecată. 

Ion Cotea este magistratul care în decembrie 2020, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, a vorbit despre problemele din sistemul judecătoresc menționând că „după un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”, dar și că mulți au fost promovați netransparent în sistem.

Judecătorul a afirmat că „cel mai democrat și independent sistem a fost la începutul anilor ‘90”, și regretă că magistrații nu sunt înțeleși de societate. „Niciodată nu vom putea face față acelorași termeni rezonabili, calitate, nemaivorbind de prestarea acestor servicii în condiții normale, pentru că nu le avem”, preciza Ion Cotea pentru ZdG.

Ajuns să înfăptuiască justiția într-un sediu improvizat din clădirea unei foste tipografii, magistratul a atenționat atunci asupra problemelor din sistem, povestind despre modul în care „a intrat caracatița corupției în judecători” și tot atunci a explicat de ce magistrații se tem să vorbească.

25 de ani din viața sa Ion Cotea i-a dedicat justiției, muncind exclusiv în calitate de magistrat la Judecătoria Cahul. În decembrie 2020, judecătorul a recunoscut cu amărăciune că, în cele peste două decenii de activitate, a asistat „doar la distrugerea justiției”.

Ion Cotea și-a început cariera de magistrat în 1995. De atunci, în anii care au urmat, procesul de înfăptuire a justiției avea loc în fosta clădire a Comitetelor executive orășenești din centrul orașului Cahul, atribuită judecătoriei în 1991 și care, potrivit magistratului, răspundea necesităților instanței.