Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ a respins cererea de…

CSJ a respins cererea de contestare a avocatului Alexandru Rotari. Acesta nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting de două ori

Completul de judecată special instituit în cadrul Curţii Supreme de Justiţie pentru examinarea contestațiilor împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor a respins joi, 25 aprilie, cererea de contestare depusă de Alexandru Rotari, candidat la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia este irevocabilă.

Alexandru Rotari a fost evaluat repetat, acesta refuzând să participe a doua oară la audieri publice.

În motivarea cererii de contestare, avocatul Alexandru Rotari menționează că decizia nr. 7 din 12 ianuarie 2024 a Comisiei de evaluare o consideră „ca fiind ilegală şi pasibilă de a fi anulată, iar constatările Comisiei viciate” deoarece constatarea Comisiei „că are 4 dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriile de integritate financiară şi etică cu referire la dezechilibrul de avere din anii 2013, 2014, 2017 şi 2021 şi economiile în numerar declarate pentru anul 2021, dubii care nu au fost atenuate de către candidat”. Alexandru Rotari susține că „pe marginea corespunderii la criteriile de integritate etică, competența de constatare a faptului încălcării regimului juridic al declarării averii şi intereselor personale, al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor şi limitărilor îi este atribuită Autorității Naţionale de Integritate şi/sau, după caz, instanței de judecată, dar nicidecum nu Comisiei de evaluare, care este abilitată să solicite informații de la autoritățile competente, care ar permite evaluarea candidatului pe marginea aspectelor de integritate etică”.

În motivarea referinței, din 16 februarie 2024, prin care Comisia a solicitat respingerea cererii de contestare înaintate de către Alexandru Rotari, s-a invocat că, „reclamantul a fost evaluat inițial și s-a decis că candidatul Alexandru Rotari nu întrunește criteriile de integritate, întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriilor de integritate etică și financiară și, prin urmare, nu promovează evaluarea”.

„În baza datelor şi informațiilor primite de la candidat şi terți, Comisia constată dacă există sau nu dubii serioase privind conformitatea candidatei cu criteriile legale de integritate. Prin urmare, soluția oferită de Comisie, prin decizia de constatare a promovării sau nepromovării evaluării, reprezintă o apreciere, după intima sa convingere, a faptului dacă există sau nu dubii serioase privind conformitatea reclamantului cu criteriile de integritate financiară şi etică.

Cu alte cuvinte, Comisia nu constată existența sau lipsa conformității reclamantului cu criteriile de integritate, ci doar existența sau lipsa dubiilor serioase privind conformitatea. Or, anumite circumstanțe faptice ar putea fi suficiente pentru a constata că există dubii serioase privind conformitatea, dar în același timp, ar putea fi insuficiente pentru a constata lipsa de conformitate”, se mai arată în motivarea referinței.

Alexandru Rotari este avocat la Biroul „Parteneriat Academic pentru Justiție”. El a candidat la funcția de membru al CSM din partea Parlamentului.

Magistrații CSJ care au dispus reevaluarea candidatului au considerat „nejustificată” prima concluzie a Comisiei Pre-Vetting emisă în privința lui Alexandru Rotari, și anume, cu privire la constatarea unor „dubii serioase în ceea ce privește diferența între veniturile și cheltuielile candidatului pentru anii 2013, 2014, 2017 și 2021”.

„(…) Or, pe de o parte, Comisia de evaluare, în decizia de nepromovare a candidatului Alexandru Rotari a reținut dubii serioase în privința circumstanțelor date, iar pe de altă parte, susține lipsa unor conturi bancare unde ar fi fost păstrate economiile candidatului (…)”, se spune în decizia CSJ.