CSJ a declarat inadmisibil recursul unui fost candidat la funcția de procuror general împotriva deciziei CA privind anularea hotărârii prin care au fost preselectați patru candidați
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul fostului candidatul la funcția de procuror general Eduard Bulat împotriva deciziei Curții de Apel (CA) Chișinău cu privire la anularea hotărârii Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General din 29 octombrie 2019 și obligarea instituirii unei noi comisii de preselecție a candidaților la funcția de Procuror General.
Pe 24 februarie curent, CA a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie, prin care acțiunea depusă de Eduard Bulat împotriva Ministerului Justiției și Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de Procuror General a fost declarată inadmisibilă.
Eduard Bulat a declarat anterior pentru Ziarul de Gardă că a înaintat această cerere de chemare în judecată din perspectiva a două aspecte: încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și lipsa transparenței.
„Unul dintre aspecte se referă la nulitatea absolută a actului emis de Comisie, determinată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, deoarece unul dintre candidați era în anumite relații cu unul dintre membrii Comisiei. Am indicat în cerere că acest membru al Comisiei a participat la evaluarea celorlalți candidați, iar procesul de evaluare trebuie văzut integru, ca un proces unic, or acest fapt creează anumite suspiciuni că membrul Comisiei nu a fost obiectiv față de ceilalți candidați”, menționa procurorul.
În acest caz, Eduard Bulat s-a referit la Raisa Botezatu, membră a Comisiei, dar și la candidatul Vladislav Gribincea.
Cel de-al doilea aspect invocat de Bulat se referea la faptul că acest concurs nu a fost transparent.
„A lipsit un mecanism și regulament care să prevadă expres care sunt modalitățile de evaluare și punctare a fiecărui candidați. S-a lăsat o marjă mare de subiectivism pentru membrii Comisiei, care puteau evalua candidații după criterii pe care noi nu le cunoaștem. Am considerat că mi-a fost încălcat dreptul de a participa la un concurs transparent și echitabil. Eu nici nu cunosc după ce criterii am fost punctat sau depunctat. Dacă urmărim, noi, ca și membri ai societății, nu am avut un răspuns oficial pe site-ul Ministerului Justiției, care să conțină un extras al acelui punctaj. Am văzut doar o hotărâre a Comisiei, care este emisă cu încălcarea legii, deoarece legea spune expres că hotărârea de admitere a candidaților trebuie să fie motivată”, preciza Eduard Bulat.
Fosta ministră a Justiției a anunțat anterior despre anularea rezultatelor pentru preselectarea candidaților la funcția de procuror general. După învestirea noului Guvern, condus de Ion Chicu, noul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a decis însă să expedieze Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidați selectați de Comisia de concurs, printre care se numără Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.