• Consultaţii juridice la ZdG

  Consultaţii juridice la ZdG
  de
  vizualizări
  02 noiembrie 2019 | 10:04

  Joi, 24 octombrie, holul redacției ZdG a fost neîncăpător pentru cititorii veniți la discuții cu avocatul Veaceslav Ropot. De această dată, oamenii s-au plâns de diverse probleme de ordin juridic, precum ar fi – încălcarea drepturilor moștenitorilor, fals în acte, escrocherie și încălcarea dreptului la un proces echitabil. În urma consultațiilor, aceștia au făcut notițe și au convenit că vor colabora și telefonic cu avocatul, în caz de necesitate.

  „Mi-au falsificat semnătura, așa m-au eliberat din funcție”

  Mihail Andronic, din Soroca, a activat în cadrul MAI timp de 40 de ani. Deși atinse vârsta de pensionare, în fiecare an, contractul de muncă se prelungea pentru o perioadă determinată de timp, acesta continuând să muncească. În 2010, aflându-se în concediu medical, a primit acasă ordin de eliberare din funcție. La scurt timp, bărbatul a contestat ordinul în instanța de judecată. Potrivit deciziei Curții de Apel (CA), Mihail Andronic a fost restabilit în funcție. MAI a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Dosarul a fost trimis la rejudecare așa cum, între timp, s-a stabilit că semnătura lui Mihail Andronic din contractul de muncă pentru anul 2010 nu aparține acestuia. CA Chișinău a solicitat o expertiză pe marginea semnăturii, iar experții au emis o concluzie, menționând că, probabil, „aceasta ar aparține lui Mihail Andronic”. Prin decizia CA Chișinău, acțiunea lui Mihail Andronic a fost respinsă. Ulterior și CSJ a decis să respingă recursul persoanei, menținând decizia anterioară. Nefiind de acord cu soluțiile instanțelor, bărbatul a solicitat expertiză extrajudiciară. În consecință, s-a constatat că semnătura a fost falsificată. În 2014, a fost pornit dosar penal privind falsificarea ordinului de eliberare din funcție. De atunci, dosarul este activ, iar în privința reangajării nu s-a decis nimic. Avocatul Veaceslav Ropot i-a recomandat lui Mihail Andronic să depună o cerere de accelerare a urmăririi penale la judecătorul de instrucție, așa cum dosarul se tergiversează deja de cinci ani. Totodată, i-a mai sugerat ca, în cazul în care va obține o sentință finală asupra dosarului penal, să ceară revizuirea deciziei CSJ pe marginea litigiului de muncă.

  „Am semnat pe foi albe unde nu era scris nimic, pe urmă am aflat că am semnat pentru a ne dezice de moștenire”

  Liliana Cristacovici a ajuns la ZdG în urma conflictului iscat din cauza moștenirii bunurilor părintești. Acum doi ani, mama acesteia a decedat, fără a lăsa un act de moștenire. Potrivit Lilianei, sora mai mare a intrat în posesia casei părintești și a terenurilor, iar celorlalți patru frați nu le-a revenit nimic pentru că sora mai mare ar fi acționat pe ascuns. Avocatul Veaceslav Ropot a precizat că notarul care a deschis succesiunea urma să cheme toți frații, ca aceștia să decidă asupra succesiunii sau să renunțe, după caz, la moștenire în favoarea surorii mai mari, întocmind în acest sens declarații notariale. Avocatul i-a recomandat Lilianei Cristacovici să solicite certificatul din registrul bunurilor imobile, pentru a identifica datele despre certificatul de moștenitor în baza cărora sora mai mare a devenit proprietară, iar ulterior, după cunoașterea acestor detalii, să acționeze în judecată, solicitând nulitatea certificatului de moștenitor.

  La finalul discuției, Liliana Cristacovici și-a exprimat recunoștința pentru explicații și a mulțumit atât avocatului, cât și redacției: „Sunteți niște oameni de aur” , a spus femeia.

  „Nu pot demonstra că sunt fiica părinților mei, risc să rămân fără casa părintească”

  Și Zinaida Tcaciuc, în vârstă de 86 de ani, din Ungheni, a venit la ZdG din cauza problemelor legate de moștenire. Au fost șase copii în familie, ea fiind cea mai mică, așa că, după decesul părinților, ea avea grijă de casă. Părinții Zinaidei Tcaciuc nu au lăsat un testament. Acum dintre toți copiii familiei, doar ea este în viață. Cu ceva timp în urmă, cineva i-a telefonat Zinaidei Tcaciuc și i-a spus că trebuie să se dezică de casa și de terenurile părinților. Femeia a încercat să acționeze, ca să nu piardă casa părintească. Între timp, a descoperit că în certificatul său de naștere nu figurează numele părinților săi, astfel, aceasta nu poate demonstra că este moștenitoarea legală.

  Avocatul i-a recomandat să meargă la Agenția Servicii Publice și să solicite celelalte acte de stare civilă în care figurează numele părinților săi, iar în temeiul acestora să solicite Agenției includerea datelor care lipsesc în certificatul său de naștere.

  Dacă, totuși, în arhivă nu se vor găsi actele de stare civilă care conțin mențiuni cu privire la părinți, Zinaida Tcaciuc va trebui să meargă în instanță, ca să ceară să se constate acest fapt. În urma acestor formalități, ulterior, va putea purcede la procedura de moștenire a bunurilor.

  „Dintre cei 139 de asociați o bună parte nu au fost atrași în procesul judiciar”

  Maria Cojocaru, din Chișinău, este asociată în cadrul unei întreprinderi, deținând 80% din fondul statutar. În total, sunt 139 de asociați. La cererea a nouă asociați, asociația urmează să fie lichidată. După opt ani de judecată, s-a decis lichidarea întreprinderii. Avocatul Ropot a identificat, din materialele prezentate, că dintre cei 139 de asociați o bună parte nu au fost atrași în procesul judiciar, fiindu-le încălcat dreptul la un proces echitabil, iar din aceste considerente ar fi corect să se înainteze o cerere de revizuire împotriva deciziei CSJ pentru ca aceștia să-și realizeze drepturile prevăzute de legislație.

  „Am luat un credit de 35 000 lei, l-am întors mai târziu, dar trebuie să mai întorc 137 000 lei pentru penalități”

  Anul trecut, în august, Igor Buștiuc, din Chișinău, a luat un credit în sumă de 35.000 lei de la Iute Credit. A întors o parte din credit, după care a fost implicat într-un accident și a fost internat în spital timp de câteva luni. A pierdut locul de muncă și nu a putut întoarce la timp creditul. După externare, a mers la Iute Credit, să vadă ce posibilități există pentru rambursarea creditului. I s-a propus să depună 20.000 de lei garanție și să semneze alt contract cu 35% reducere. Bărbatul a achitat acea sumă de garanție, după care, cei de la Iute Credit, au refuzat orice colaborare cu el. Între timp, penalitățile cresc și au ajuns la suma de 137 000 lei. Avocatul i-a recomandat bărbatului să ceară celor de la Iute Credit certificatul de datorie la zi. Totodată, i-a propus să înainteze companiei o cerere prin care să fie solicitată încetarea încasării datoriei și a dobânzilor exorbitante, așa cum Igor Buștiuc a restituit datoria integral în mărime de 35 000 lei. În caz de refuz, bărbatul ar putea merge în instanță pentru a-și face dreptate.

  „Când am înțeles în ce probleme m-am pomenit, în două luni, am devenit și eu jurist”

  După moartea mamei, Oleg Țîrțău a făcut procură unui cunoscut, ca acesta să se ocupe de dreptul de moștenire asupra casei părintești. Bărbatul susține că cel care deținea procura l-a mințit și a ipotecat casa în interese personale, astfel, Oleg Țîrțău a fost deposedat de imobil.

  Avocatul i-a oferit bărbatului câteva recomandări: să solicite de la Cadastru certificatul din Registrul bunurilor imobile pentru a cunoaște situația la zi, după care să meargă în instanța de judecată cu cererea de chemare în judecată privind nulitatea contractelor de vânzare-cumpărare și a celui de ipotecă care au fost realizate în mod nelegitim de deținătorul procurii.

  În noiembrie, la ZdG, vino să consulţi un psiholog

  Luna octombrie, la ZdG, a fost destinată consultaţiilor în probleme de drept. Avocaţi experimentaţi, Veaceslav Ropot și Tatiana Chebac, au oferit cu generozitate consultaţii cititorilor ZdG care se confruntă cu probleme de drept. Pe această cale, le mulţumim avocaţilor, pentru profesionism și devotament, iar cititorilor – pentru încredere.

  Așa cum, zi de zi, la ZdG se adresează cititori cu probleme de relaţii, de comunicare, de conexiune, de educaţie a copiilor sau de interacţiune cu vârstnicii, am decis să organizăm, pe parcursul zilelor de joi, din luna noiembrie, întâlniri ale cititorilor ZdG cu psihologii. Prima întâlnire este programată pentru ziua de joi, 7 noiembrie. Pentru detalii și programări vă îndemnăm să ne contactaţi la telefonul 022 23 44 38, până la 6 noiembrie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partiduluio și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Comisia Europeană a evaluat cum au fost îndeplinite cerințele pentru liberalizarea vizelor de către țările din Balcanii de Vest și cele ale Parteneriatului Estic: Georgia, Ucraina, dar și R. Moldova. În raportu…
  Comisia Europeană a evaluat cum a îndeplinit R. Moldova cerințele pentru liberalizarea vizelor

  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020

  În trimestrul doi al anului 2020 vânzarea/cumpărarea apartamentelor a fost la nivelul de 4,1 mii tranzacții, cu 36% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, când au fost înregistrate 6,5 mii tranza…
  Piața imobiliară din R. Moldova a înregistrat o scădere de 36% în al doilea trimestru al anului 2020