Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consiliul Uniunii Administratorilor Autorizați din…

Consiliul Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova susține decizia CSM în raport cu magistratul Nicolae Pasecinic

Consiliul Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova a anunțat luni, 25 ianuarie, că împărtășește opinia finală a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) expusă în raport cu fostul magistrat Nicolae Pasecinic de a-l elibera din sistem. 

Potrivit Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldov, la data de 21 ianuarie 2021 Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției’’ a exprimat opinia sa pe situl www.voxjust.md față de Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii din 19 ianuarie 2021, prin care s-a respins cererea judecătorului Nicolae Pasecinic, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă CSM, exprimând opțiunea, că judecătorul Nicolae Pasecinic a fost expulzat din sistem, aparent, în urma unei reglări de conturi.

Totodată Asociația Judecătorilor ,,Vocea Justiției’’ a publicat declarația judecătorului Nicolae Pasecinic, care, în opinia Asociației, se referă la lucrurile grave care se întâmplă în sistemul judecătoresc și care pun în pericol statul de drept, independența judecătorilor și prin urmare securitatea fiecărui cetățean care locuiește într-un astfel de stat.

Potrivit deciziei Consiliului Uniunii din 25 ianuarie, declarația lui Nicolae Pasecinic referitoare la administratorii autorizați Sergiu Bevziuc și Veaceslav Timotin, nu are nici un suport probatoriu.

„În legătură cu faptul că în spațiul public, au apărut acuzații neîntemeiate și denigratoare la adresa membrilor Uniunii, la data de 25 ianuarie 2021 Consiliul Uniunii s-a întrunit în ședință și a examinat acest subiect. Urmare a dezbaterilor, membrii Consiliului au luat act de articolul Asociației Judecătorilor ,,Vocea Justiției’’ și de declarația fostului magistrat Nicolae Pasecinic și au reținut, că declarația domnului Nicolae Pasecinic, referitoare la administratorii autorizați Sergiu Bevziuc și Veaceslav Timotin, nu are nici un suport probatoriu fiind doar declarativă, iar articolul Asociației Judecătorilor ,,Vocea Justiției’’ publicat pe situl www.voxjust.md  la data de 21 ianuarie 2021 este inspirat doar de declarația d-lui Nicolae Pasecinic și nu este bazată prin careva probe pertinente și veridice”, se mai arată în decizie.

De asemenea, Consiliul Uniunii susține că împărtășește opinia finală a CSM expusă în raport cu fostul magistrat.

„Consiliul Uniunii apreciază declarațiile fostului magistrat Nicolae Pasecinic aruncate în spațiul media și îndreptate împotriva membrilor Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova dl Sergiu Bevziuc și dl Veaceslav Timotin ca fiind denigratoare și inadmisibile, iar astfel de declarații nu fac față unui magistrat. În sensul expus, Consiliul  Uniunii a declarat că împărtășește opinia finala a Consiliului Superior al Magistraturii expusă în raport cu fostul magistrat Nicolae Pasecinic”, se mai arată în decizie.

Marți, 19 ianuarie, magistratul Nicolae Pasecinic a fost eliberat din sistem. Decizia a fost luată în cadrul ședinței a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după analiza notei informative a Inspecției judiciare, solicitată după ce fostul președinte Igor Dodon a refuzat numirea acestuia în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Membra CSM, Nina Cernat, a acuzat că judecătorul ar avea analfabetism juridic.

La 21 ianuarie, Pasecinic a venit cu o replică la acuzațiile membrei CSM, Nina Cernat, care a acuzat că judecătorul ar avea analfabetism juridic. Pasecinic spune că membrul CSM a dat citirii unui pasaj dintr-o scrisoare anonima, atunci când a venit cu această acuzație.

„Menționez că această scrisoare anonimă a fost expediată și ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon pe data de 16.06.2020. Totodată, țin să precizez că textul din scrisoarea anoniăa a fost copiat la indigo de către cetățeanul Gordienco Mihail, care nu este și nu a fost parte pe dosar în cadrul unui proces de judecată  la judecătorul Pasecinic Nicolae, și trimis în adresa CSM-ului cu scopul de a defăima și de a denigra imaginea mea”, se arată în replica magistratului.

Totodată, Pasecinic susținea că, Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor a apreciat activitatea sa de doua ori cu calificativul „foarte bine” și în privința sa nu au fost intentate proceduri disciplinare.