Principală  —  IMPORTANTE   —   Consiliul Superior al Procurorilor modifică…

Consiliul Superior al Procurorilor modifică câteva puncte din regulamentul cu privire la evaluarea performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

În imposibilitatea de inițiere a procesului de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, din motiv că membrii Comisiei de evaluare (CE) așteaptă decizia Curții de Apel Chișinău la solicitarea lui Stoianoglo privind suspendarea formării CE, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au modificat miercuri, 26 ianuarie, câteva puncte din regulamentul privind evaluarea performanțelor șefului suspendat al PG. Două dintre ele se referă la termenul de evaluare a activității procurorului general suspendat și respectiv prezentarea raportului în acest sens.

Principala modificare operată miercuri la regulamentul de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat este abrogarea punctului 54 care prevedea că „procedura de evaluare se realizează în termen de 30 de zile”. Tot aici, membrii Consiliului Superior al Procurorilor au efectuat modificări la punctul 52 al regulamentului care până acum avea următorul conținut: „pe marginea constatării circumstanțelor de fapt, comisia va întocmi un raport narativ, constituit din capitole”.

Punctul 52 din regulamentul cu privire la evaluarea performanțelor șefului suspendat al PG va avea următorul conținut: În urma evaluării performanțelor procurorului general, comisia va întocmi un raport narativ, constituit din capitole, în termen de cel mult 30 de zile.

Modificări au fost operate și la punctul 21 al regulamentului. Acesta a fost completat cu un subpunct care prevede că „în cazul de intervenire a circumstanțelor care determină imposibilitatea exercitării calității de membru al comisiei, în condițiile prevăzute de art. 31 prim alin. 4 din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură ( Evaluarea performanțelor Procurorului General) și prezentul regulament, de către autoritatea corespunzătoare cu drept de înaintare a propunerii pentru componența acesteia”.

Potrivit legii, calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, al managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de președinta Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public. Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor procurorului General nu poate fi deținută de procurori în funcție, nici de alte persoane aflate în subordinea Procurorului General.

Membrii Comisiei de evaluare (CE) așteaptă decizia CA Chișinău la solicitarea lui Stoianoglo privind suspendarea formării CE

Anterior, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Eugeniu Roșca, șef al serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Aparatului CSP, ne-a comunicat că membrii Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat așteaptă ca, Curtea de Apel Chișinău să se expună asupra unei solicitări depusă de avocații lui Stoianoglo prin care au cerut instanței de apel suspendarea constituirii Comisiei de Evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, iar abia după aceasta vor veni cu un comentariu privind următoarele acțiuni pe care ar urma să le întreprindă Comisia.

„Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general este în așteptarea unei decizii a CA Chișinău în legătură cu solicitarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo cu privire la activitatea comisiei de evaluare și după ce se va pronunța instanța Comisia va lua decizia respectivă – de a continua sau de a sista sau suspenda activitatea întregii comisii. Opinia Comisiei de la Veneția are caracter de recomandare”, a declarat Eugeniu Roșca, șef al serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Aparatului CSP pentru ZdG.

La 23 noiembrie 2021, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constituit Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Lista membrilor din comisia de evaluare a performanțelor procurorului general:

– Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către Președintele Republicii Moldova;
– Angela Popil, avocată, propusă de către Ministerul Justiției
– Lidia Bulgac, ex judecător, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii;
– Mariana Alexandru, consilier al Procurorului șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor;
– Ion Matușenco, avocat, propus de către Procurorul General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.