Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Condamnat pe viață, eliberat și…

Condamnat pe viață, eliberat și apoi reîncarcerat: Nicolai Morari s-a întors în detenție

Captură foto: Facebook/ IGP

Un condamnat la închisoare pe viață care, eliberat din penitenciarul nr. 17 Rezina, s-a întors în detenție. Conform portalului intstanțelor de judecată, consultat de Ziarul de Gardă, este vorba despre condamnatul Nicolai Morari, în vâstă de 54 de ani.

Conform Inspectoratului General de Poliției (IGP), bărbatul a fost eliberat din detenție pe 24 martie de către judecătoria din Rezina. Astăzi, 8 mai, Curtea de Apel Nord a respins demersul Penitenciarului nr. 17 și a dispus întoarcerea acestuia în detenție.

În lunile iulie – august 1995, acesta a fost vizat în comiterea unui șir de infracțiuni, tâlhării, dar și omorul a doi copii.

În hotărârea instanței de apel, se menționează că demersul privind înlocuirea în privința condamnatului Morari Nicolai a părții neexecutate din pedeapsa detențiune pe viață cu o pedeapsă mai blândă în temeiul art. 92 Cod penal a fost depus de către directorul Penitenciarului nr.17 Rezina, Dascal Veaceslav.

„Colegiul conchide că în cazul din speță, instanța nu a reușit obiectiv să-și motiveze soluția de admitere a argumentelor administrației Penitenciarului nr.17 Rezina cu privire la întrunirea de către condamnatul Morari Nicolai a condițiilor de înlocuire a pedepsei neexecutate cu una mai blândă, în lipsa unor date veridice în acest sens, la fel ca și celor ce ar demonstra imposibilitatea deținerii lui continuare în condiții de penitenciar, motiv pentru care va admite recursul declarat de administrația penitenciarului nr.17 Rezina, dispunând casarea totală a încheierii atacate, rejudecarea cauzei și adoptarea unei noi hotărâri, și anume de a fi respins demersul Penitenciarului nr. 17 Rezina privind aplicarea art. 92 Cod penal”, se punctează în hotărâre.

Document (1) by Ziarul de Gardă

Drumul spre libertate pentru condamnații pe viață a fost deschis prin Legea amnistiei și amendamentele ulterioare, dar și prin modificările aprobate în 2024  la legislația penală propuse de Ministerul Justiției. Totodată, condamnații eliberați au beneficiat și de „suportul” conducerii Penitenciarului nr. 17 Rezina, care a susținut în majoritatea cazurilor demersurile privind amnistia, reducerea pedepsei sau liberarea condiționată înainte de termen, acceptate într-un final de judecători.

Până la Legea amnistiei din 2021, condamnații pe viață puteau fi eliberați din închisoare, în anumite condiții, doar după 30 de ani de detenție, în baza articolului 91 din Codul penal. Acest articol însă nu a fost niciodată aplicat în raport cu această categorie de condamnați. Legea amnistiei din 2021, cu modificările ulterioare, este prima lege similară care a inclus printre beneficiari și condamnații la detenție pe viață. Conform unui răspuns anterior primit de ZdG de la ANP în luna ianuarie 2025, în R. Moldova, în cei 33 de ani de independență, au fost pronunțate 128 de condamnări la detenție pe viață. Niciun condamnat nu a fost grațiat.