Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Condamnat, dar în libertate. Când…

Condamnat, dar în libertate. Când va fi examinată solicitarea poliției cu privire la anunțarea lui Chirinciuc în căutare

La o distanță de aproape trei luni, de când a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, se află în libertate și publică pe pagina sa de Facebook fotografii dintr-o vacanță la mare.

Decizia Curții de Apel a devenit executorie pe 27 iunie, odată cu publicarea deciziei motivate pe site-ul instanței de apel. De atunci, Chirinciuc nu a fost încă reținut pentru a-și ispăși pedeapsa. Polițiștii nu l-au găsit la domiciliu, fiind confirmat faptul că acesta a părăsit țara.

În aceste circumstanțe polițiștii au făcut un demers către instanță pentru ca judecătorul de instrucție să emită o încheiere prin care Chirinciuc să poată fi anunțat în căutare internațională. 

Deși decizia prin care Chirinciuc a fost condamnat a devenit executorie încă acum șase săptămâni, un mandat de căutare pe numele fostului ministru nu a fost încă emis.

Conform agendei ședințelor de judecată de la Judecătoria Chișinău, o ședință în acest sens este programată abia la 20 august, atunci când instanța urmează să examineze cererea cu privire la declararea lui Chirinciuc în căutare.

Apelat anterior, Chirinciuc nu a răspuns la apelurile reporterilor ZdG, iar de câteva zile acesta are deja telefonul deconectat.

Chirinciuc, condamnat pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu

Pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu, fostul ministru a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu executare, cu privarea dreptului de a exercita funcţii publice timp de 5 ani.

Chirinciuc a ajuns în atenţia organelor de drept la 27 aprilie 2017, pe când era ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, susţinut de Partidul Liberal (PL). El a fost reţinut odată cu Veaceslav Teleman, şeful interimar de atunci al Administraţiei de Stat a Drumurilor şi câţiva oameni de afaceri. Potrivit actului de învinuire, Chirinciuc, de comun acord şi în urma unei înţelegeri prealabile cu Teleman, acţionând coordonat, a creat impedimente companiei bulgare „Patstroy JSK” şi subcontractorului ei, SRL „Ecosem Grup”. Ambele erau responsabile de realizarea proiectului de reabilitare a drumului R6-M1 Ialoveni. Chirinciuc şi Teleman, pentru a obţine cedarea unei părţi a volumului de lucru de la cele două companii în favoarea unor firme afilitate, SRL „Nouconst” şi SRL „Global Trans”, ar fi solicitat, prin intermediari şi cu ajutorul reprezentanţilor agenţilor economici, diverse sume de bani. Chirinciuc a mai fost învinuit că, abuzând de atribuţiile sale funcţionale în interes personal şi a terţelor persoane, la solicitarea verbală a lui Anatolie Plăcintă, cu care era coproprietar al SRL „Lefcons Agro”, sub pretextul construcţiei drumului de acces spre Floreni, a organizat construcţia drumului de acces către SRL „Lefcons Agro”, în lipsa unei licitaţii publice, cu estimarea cheltuielilor la suma de 8,4 milioane de lei.