Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Concursul pentru șefia PG: Va…

Concursul pentru șefia PG: Va fi publicat doar punctajul total. Ministrul Justiției: „Nu toate chestiunile trebuie să fie transparente”

Imagine-simbol

Joi, 28 noiembrie, are loc următoarea etapă a concursului privind ocuparea funcției de procuror general – interviul. Ulterior, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor evalua rezultatele și nominaliza câștigătorul.

Conform regulamentului aprobat la 19 noiembrie, „după transmiterea tuturor fișelor de evaluare pentru ultimul candidat intervievat, se calculează rezultatul final, iar punctajul final al concursului o reprezintă media punctajului total oferit de către toți membrii Consiliului care au evaluat candidatul. În cel mult 24 de ore de la finalizarea probei interviului, Consiliul publică pe pagina sa web oficială media punctajului total obținut de către fiecare candidat”.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a refuzat să spună dacă admite că ar putea interveni anumite interes, având în vedere că nu vom putea afla ce punctaj a oferit fiecare membru al CSP celor patru candidați, menționând că „eu admit că, în cazul în care se exagerează cu ingerințe la dreptul la viața privată, vor interveni foarte multe speculații în spațiul public”.

„Există elemente de viață privată. Nu toate chestiunile trebuie să fie făcute transparente, fiindcă noi avem și anumite obligații de respectare a drepturilor fundamentale ale omului. Chiar dacă noi evaluăm o persoană publică, există anumite limite până unde noi avem dreptul să intervenim în viața privată a cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Nagacevschi după ședința Guvernului din 27 noiembrie.

Totodată, întrebat despre faptul că un fost candidat a chemat în judecată Ministerul Justiției, el a spus că „până când nu este vreun act judecătoresc, al Parlamentului sau al Curții Constituționale în vederea suspendării efectelor concursului, CSP nu are niciun motiv să-l întrerupă”.

Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru pretendenți propuși de comisia Ministerului Justiției membrilor CSP, care vor selecta un candidat și îl va înainta președintelui Republicii Moldova, care decide dacă semnează decretul de numire în funcția de procuror general sau nu.

La 6 noiembrie, ministra Justiției de pe atunci, Olesea Stamate a anunțat că anulează concursul, deoarece unii membri ai comisiei au apreciat disproporțional unii candidați, fapt care a condus la influențarea rezultatelor finale. Ulterior, Guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să propună candidați CSP. PSRM au depus o moțiune de cenzură, iar la 12 noiembrie Cabinetul de miniștri condus de către Maia Sandu a picat.