Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ceban neagă că ar solicita…

Ceban neagă că ar solicita declararea alegerilor nule. Ce așteptări are de la decizia instanței

Ion Ceban susține că PSRM nu cere declararea alegerilor nule și că toate solicitările către instanță au fost expuse public. Reacția fostului candidat PSRM în alegeri vine după ce Andrei Năstase a transmis din sediul Judecătoriei Chișinău, acolo unde în aceste clipe are loc ședința de judecată privind validarea mandatului său de primar, că socialiștii cer ca alegerile să fie declarate nule.

„Este o miciună, ca și multe altele pe care le tirajează despre noi. Să prezinte măcar o singură probă a acestui fapt”, declară Ion Ceban după ce Andrei Năstase a transmis din sala de ședință a Judecătoriei Chișinău că reprezentantul PSRM a cerut ca alegerile să fie declarate nule.

Contactat de ZdG, socialistul Ion Ceban a declarat că toate solicitările către instanță le-a făcut publice astăzi pe pagina sa de Facebook.

Pe rețeaua de socializare, Ion Ceban scris că este de părere că Andrei Năstase a admis încălcări ale Codului Electoral în alegerile locale, respectiv, a sesizat instanța de judecată pentru a afla dacă acțiunile liderului PPDA, într-adevăr contravin legii sau, în cazul validării scurtinului, dacă acțiuni similare pot fi întreprinse de PSRM în alegerile parlamentare. În mesajul publicat în mediul online, Ceban susține că decizia Judecătoriei Chișinău va crea un precedent și va oferi socialiștilor o explicație privind implicarea politicienilor străini în campania de promovarea a PSRM în campania pentru scrutinul parlamentar.

„Acum, pentru noi este foarte curioasă decizia judecății, ca să știm cum să procedăm în parlamentare, fiindcă Năstase a creat un precedent. Există 3 posibile decizii:

1. Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiștilor să beneficieze la rîndul lor, în alegerile parlamentare de susținerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federația Rusă.

2. Dacă judecata va constata că a fost o abatere, dar nu suficient de gravă ca Năstase să fie penalizat, atunci acesta e de asemenea un precedent, care ne va permite să beneficiem de susținere din străinătate, fără a risca să fim scoși din cursa parlamentară.

3. Dacă judecata va constata că a existat o abatere destul de gravă, o încălcare flagrantă a codului electoral, atunci Năstase trebuie sa fie penalizat cu toata strictețea conform legislației in vigoare.

De aceea, repet, suntem foarte atenți la decizia judecății, pentru a vedea ce precedent va fi creat și în viitor să acționăm în corespundere cu acest precedent”, scrie Ion Ceban într-o postare pe Facebook.

Ion Ceban semnalează în cele două acțiuni depuse în instanță că Andrei Năstase a beneficiat de susținere externă în plină campanie electorală și a făcut agitație în ziua scrutinului. CSJ a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz și a constatat că prim mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut agitație electorală. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, prima instanță însă a respins-o, iar hotărârea a fost menținută până la instanța supremă de justiție.

„Eu nu am nimic împotriva acestor fapte, dar, conform legislației, sunt încălcări. Și am solicitat instanței de judecată să se expună asupra legalității acestor fapte. Atît. Nimic mai mult”, a mai scris Ceban.