Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune procurorul general interimar…

Ce spune procurorul general interimar despre condamnarea lui Vlad Filat și ședințele închise din acest dosar

Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, spune că dosarul fostului premier Vlad Filat este unul dintre cele mai importante pe care le-a instrumentat vreodată procuratura și consideră că decizia judecătorilor de a petrece ședințele de judecată cu ușile închise a fost una corectă. 

„Sub aspec­tul subiec­tu­lui, v-am spus, nu a fost con­dam­nată vreo­dată o per­soană cu un ase­me­nea sta­tut. Din punct de vedere al instru­men­tă­rii, sunt dosare care se instru­men­tează mult mai greu pen­tru a se ajunge la o sen­tință de con­dam­nare”, a afirmat Eduard Harunjen într-un interviu pentru ZdG.

De asemenea, procurorul consideră decizia de a petrece ședințele de judecată cu ușile închise drept una corectă, chiar dacă acest lucru a atras multe critici în adresa judecătorilor și procurorilor. „Cred că a fost o solu­ție corectă sub aspect tac­tic. Rela­tiv la PR, deci­zia era împo­triva noas­tră, pen­tru că am fost bla­mați și învi­nu­iți de toate relele. Tac­tic, însă, a fost o deci­zie efi­cientă și mul­țu­mim instan­ței că a accep­tat asta. Sunt aspecte ce nu puteau fi făcute publice”, a declarat procurorul general interimar.

Referitor la posibilitatea înaintării unei plângeri la CtEDO, așa cum au declarat în repetate rânduri că vor face avocații lui Filat, Eduard Harunjen spune că „CtEDO este o garan­ție, un sti­mu­lent, inclu­siv pen­tru pro­cu­ror. Instanța euro­peană asi­gură o res­pon­sa­bi­li­zare mai mare a jude­că­to­ri­lor și pro­cu­ro­ri­lor. Când se pro­ce­dează corect, CtEDO e de par­tea jus­ti­ției”.

Fostul premier al R. Moldova, Vlad Filat, a fost condamnat pe 27 iunie 2016 la 9 ani de închi­soare cu exe­cu­ta­re, într-un dosar pen­tru coru­pere pasivă și tra­fic de influ­ență. Acesta a fost pri­mul caz în istoria jus­ti­ției din R. Mol­dova când un fost demnitar cu un rang atât de înalt a fost con­dam­nat la închi­soare. 

Interviul integral cu procurorul general interimar poate fi citit aici:
Interviu cu Eduard Harunjen, procuror general interimar: „Societatea este manipulată”