Principală  —  IMPORTANTE   —   Cauza privind folosirea de către…

Cauza privind folosirea de către PAS în campania electorală a imaginii președintei R. Moldova, Maia Sandu: examinarea în ordine de recurs, amânată până la pronunțarea de către CC asupra excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Electoral

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a amânat examinarea cauzei în ordine de recurs a hotărârii Curții de Apel Chișinău (CA), ce vizează folosirea de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) în campania electorală a imaginii președintei R. Moldova, Maia Sandu, până la pronunțarea Curții Constituționale (CC) asupra excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Electoral.

PAS, prin intermediul reprezentantului cu drept de vot consultativ Veronica Mihailov-Moraru, a depus o cerere cu privire la sesizarea CC privind ridicarea excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Electoral, cerere care a fost admisă de CSJ și remisă CC în vederea examinării.

Pe 17 iunie, CEC a contestat cu recurs decizia CA, prin care a fost obligată să examineze contestația Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor, privind folosirea de către PAS a imaginii președintei R.Moldova, Maia Sandu. Pe 18 iunie și PAS a contestat cu recurs decizia CA.

Blocul electoral al comuniștilor şi socialiștilor a solicitat, pe 21 iunie, respingerea recursurilor depuse de CEC şi PAS și menținerea hotărârii CA din 17 iunie. Pe 22 iunie, CSJ a examinat admisibilitatea recursurilor, însă examinarea cauzei a fost amânată până la pronunțarea CC asupra excepției de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul Electoral, cerere venită din partea PAS.

Pe 17 iunie, CA a anulat răspunsul CEC, din 12 iunie curent și a obligat CEC „să examineze contestația depusă de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu emiterea hotărârii în conformitate cu prevederile Regulamentului privind procedura de examinare și soluționare a contestațiilor de către organele electorale în perioada electorală și Regulamentului cu privire la activitatea Comisiei Electorale Centrale”.

Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor a acuzat PAS că foloseşte imaginea preşedintei R.Moldova, Maia Sandu în campania electorală și a depus o sesizare la CEC:„am cerut ca PAS să fie obligat să lichideze stocul de ziare electorale şi să primească un avertisment pentru faptul că a folosit imaginea preşedintei R.Moldova, Maia Sandu”.