Câți candidați aspiră la fotoliul de procuror general al R. Moldova

În timp ce Ministerul Justiției planifică modificări în procedura de numire a procurorului general, șapte candidați au depus dosarele în concursul pentru această funcție, anunțat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Informația a fost confirmată de reprezentanți ai procuraturii.

Pretendenții la fotoliul de procuror general au depus dosarele în concurs pe ultima sută de metri, asta în contextul în care în această dimineață serviciul protocol, relații internaționale și cu publicul al Procuraturii Generale (PG) ne informa că în concurs s-a înregistrat un singur candidat.

Numele celor șapte candidați la șefia Procuraturii ar urma să fie publicate în termen de cinci zile lucrătoare. Tot atunci vor fi făcute publice și CV-urile candidaților, scrisorile de motivare, dar și conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii, prezentate de către fiecare candidat.

Un cititor al Ziarului de Gardă ne-a comunicat că unul dintre candidații din concurs este avocatul Anatolie Istrate, care a candidat anterior și pentru funcția de procuror general interimar. Contactat de reporteri, Istrate nu a infirmat sau confirmat informația. Un alt pretendent la fotoliul de procuror general ar fi și Igor Popa, care a asigurat interimatul funcției după ce Eduard Harunjen a demisionat. Informația a fost făcută publică de Jurnal.md, însă nu a fost confirmată.

Potrivit Legii actuale cu privire la Procuratură, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de CSP.

La sfârșit lunii august, ministra Justiției, Olesea Stamate, a prezentat însă conceptul de reformare a justiției, potrivit căruia, noul procuror general ar urma să fie ales de către CSP în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției. La modul practic, Guvernul propune crearea unei comisii formată de Ministerul Justiției, din care vor face parte un fost judecător, un fost procuror, ministrul Justiției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog. Această comisie va elabora ulterior o listă scurtă de candidați, care va fi propusă CSP-ului.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.

S-a întâmplat, după ce odată cu schimbarea puterii în stat, clasa politică de la guvernare și societatea civilă au cerut demisia acestuia, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat acea hotărâre, prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui Harunjen în funcție.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *