Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Bogdan Zumbreanu despre demisiile de…

Bogdan Zumbreanu despre demisiile de la CNA: „Regret că pleacă angajați cu o bogată experiență”

Cei 11 angajați ai Centrului Național Anticorupție, care și-au depus cererile de demisie în ultimele două luni, au făcut-o din propria inițiativă, a declarat șeful CNA, Bogdan Zumbreanu. Astăzi, 28 martie, comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a audiat Raportul de activitate al CNA pentru anul 2017.

În cadrul ședinței, deputatul PLDM, Tudor Deliu, l-a întrebat pe șeful CNA motivul pentru care atâția angajați ai CNA și-au depus cererile de demisie în ultima perioadă. Deliu s-a arătat nedumerit de faptul că Igor Carlașuc, la câteva luni după ce a candidat la funcția de director al CNA, și-a dat demisia din funcția de șef al Direcției Generale Asigurare Operativă a CNA.

„Foarte mulți șefi de direcții, de secții, părăsesc CNA. Potrivit articolului 9 din Legea cu privire la CNA, una din atribuțiile directorului este de a emite ordine de numire și de eliberare din funcție. Ați avut discuții cu ei și care sunt cauzele? Pentru că dacă ne aducem aminte, Carlașuc, acum câteva luni în urmă a fost unul din candidați la funcția de director al Centrului. Care este cauza acestui flux de demisii?”, a întrebat Tudor Deliu.

Bogdan Zumbreanu susține că cei 11 angajați au demisionat cu solicitarea de le fi stabilită pensia, au fost deciziile lor proprii și că regretă faptul că pleacă angajați cu experiență.

„Discuții am avut cu fiecare dintre ei în particular. (…) Nu a fost eliberată pentru încălcări disciplinare nicio persoană. Să nu lăsăm loc de interpretări”, a spus Zumbreanu.

Unsprezece angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au demisionat pe parcursul ultimelor două luni. Printre aceștia se numără adjunctul directorului instituției anticorupție și trei șefi de direcții generale. Au renunțat la fotolii de conducere în cadrul CNA Ștefan Tulbure, șeful Direcției Securitate Internă, și Igor Carlașuc, șeful Direcției Generale Asigurare Operativă. Recent, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA a fost reformat într-o structură cu denumire similară, doar că având statut de organ central de specialitate, autonom și independent. Reforma nu a vizat însă și conducerea organului reformat. Vasile Șarco, fostul șef al Serviciului din cadrul CNA a fost numit conducător la noua entitate. Întâmplător sau nu, demisiile celor trei vin la patru luni după ce ZdG a scris despre averile și afacerile acestora, în ancheta „CNA – fabrică de lux şi milionari pe banii rudelor (II)”, și la câteva săptămâni de când au fost finalizate anchetele de serviciu, care au constatat că niciun angajat vizat în articol nu a încălcat legislația. La 23 martie a plecat din funcție și adjunctul șefului CNA, Vadim Cojocaru, cu puțin timp înainte de a-i expira mandatul în acest fotoliu.