Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Bărbatul prins cu 550 de…

Bărbatul prins cu 550 de mii de euro nedeclarați în vama Sculeni, trimis pe banca acuzaților

Sursa: Serviciul Vamal

Dosarul bărbatului reținut în octombrie cu 550 de euro nedeclarați în vama Sculeni a fost trimis în judecată, anunță astăzi, 21 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Asupra banilor a fost aplicat sechestru, în vederea eventualei confiscări în folosul statului.

Din nota informative emisă de PCCOCS, aflăm detalii despre acuzat cu vârsta de sub 60 de ani.

Acesta a sosit la intrarea în țară dis-de-dimineață, la volanul unei mașini de lux și le-a comunicat inspectorilor vamali că și-ar dori să revină în Moldova, în ospeție la mama sa și că nu ar avea nimic de declarat. Totuși, oamenii legii i-au verificat mașina, iar în portbagaj a fost găsită valiza cu pricina. Astfel, în unul din compartimente aceasta conținea haine, iar sub stofa de protecție a valizei – suma de bani pe care acesta intenționa să o introducă în țară în mod tainic”, notează PCCOCS.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, banii au fost sechestrați. Pentru infracțiunea comisă, bărbatul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Cauza este examinată de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Bărbatului i-a fost aplicată măsura de arest la domiciliu pe 27 octombrie.

Conform unui comunicat emis de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) acuzatorii de stat au contestat încheierea la Curtea de Apel Chișinău.

Anterior, Curtea de Apel Chișinău a respins contestarea procurorilor privind plasarea învinuitului în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce magistrații au dispus aplicarea lui pentru un termen de 20 de zile.

Scopul solicitării PCCOCS de aplicare a arestului preventiv față de învinuit ține de asigurarea cercetării obiective a cazului, inclusiv împiedicarea acestuia de nimicire a probelor, precum și excluderea probabilității sporite ca bărbatul să nu se prezinte în fața autorităților pentru investigarea în continuare a acestei tentative de contrabandă”, se arată în nota informativă publicată de PCCOCS.

Bărbatul este suspectat de afiliere la fostul partid „Șor”, iar banii urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor candidați din partea formațiunii „ȘANSĂ”, notează deschide.md.

Președintele partidului Alexei Lungu a negat anterior că banii urmau să fie utilizați de formațiunea pe care o conduce.

Pe 4 octombrie 2023, oamenii legii au efectuat 70 de percheziții la domiciliile și automobilele reprezentanților partidului politic „ȘANSĂ”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, precum și la sediile raionale. Conform Procuraturii Anticorupție, perchezițiile au fost autorizate în cadrul cauzei penale pornite pe faptul comiterii infracțiunilor pe faptul „finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari” și a componenței de infracțiune prevăzută de art. 243 alin. (3), lit. a) și b) Cod penal „spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.