Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avizul Guvernului la propunerea deputaților…

Avizul Guvernului la propunerea deputaților din partidul „Șor” cu privire la numirea procurorului general de către cetățeni

Guvernul nu susține inițiativa legislativă înaintată de deputații fracțiunii Partidului „Șor”, Marina Tauber și Denis Ulanov, prin care aceștia au propus ca procurorul general al R. Moldova să fie numit și demis direct de către societate, după modelul alegerilor prezidențiale.

În avizul ce urmează a fi aprobat în cadrul ședinței din 1 noiembrie, Guvernul precizează că modul de numire și destituire a procurorului general este stipulat în Constituția R. Moldova și prevede:

  • Procurorul general este numit în funcție de către președintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit;
  • Procurorul general este demis din funcție de către președintele R. Moldova, la propunerea CSP, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente.

„Astfel, întrucât însăși Legea Supremă stabilește modul de numire și demitere a procurorului general, apreciem că prin obiectul reglementării soluțiile legislative sunt neconstituționale. În contextul celor meționate supra, Guvernul nu susține inițiativa legislativă în cauză”, este precizat în avizul Guvernului.

În nota informativă la proiectul cu privire la modificarea modalității de numire și demitere a procurolului general, deputații fracțiunii partidului „Șor” precizează că proiectul este propus în contextul „actualelor dispute și lupte politice, lansate în legătură cu numirea procurorului general”. Potrivit fracțiunii, situația creată este îngrijorătoare, or, în conjuctura actuală „este practic imposibil de a desemna un procuror general, fără ca acesta să aservească interesul politic”.