Principală  —  IMPORTANTE   —   AUDIO/ Platon îl întreabă pe…

AUDIO Platon îl întreabă pe Iaralov ce răspunsuri să le dea avocaților lui Plahotniuc, într-un proces de judecată din Olanda. Candu și Andronachi – vizați în conversația telefonică dintre cei doi

Controverstatul om de afaceri, Veaceslav Platon, a fost înregistrat în timpul unei convorbiri telefonice în timp ce îl întreba pe Serghei Iaralov, fostul vicepreședinte al Partidului Democrat (PDM), ce răspunsuri să le ofere avocaților fostului lider al democraților Vladimir Plahotniuc în procesul de judecată dintre Victor și Viorel Țopa și Vladimir Plahotniuc care se desfășura în acea perioadă în Olanda.

Înregistrarea a fost expediată pe adresa ZdG cu precizarea că discuția dintre Veaceslav Platon și Serghei Iaralov ar fi avut loc în perioada anilor 2015 – 2016, atunci când Victor și Viorel Țopa se judecau în Olanda cu fostul președinte al democraților, Vladimir Plahotniuc, acuzându-l că ar fi fost implicat în atacul raider asupra băncii comerciale „Victoriabank”.

Solicitat de ZdG, Veaceslav Platon susține că înregistrarea ar fi fost publicată pe internet încă în anul 2016, de către avocata lui din acea perioada, Ana Ursachi, și că această convorbire dintre el și Iaralov a fost parte a unui plan stabilit de el cu Victor și Viorel Țopa, pentru a demonstra cum Plahotniuc, potrivit lui Platon, a pus presiuni asupra sa pentru a nu depune depoziții în procesul de judecată.

În discuția telefonică, care este purtată în limba rusă, Platon îi spune lui Iaralov că a fost contactat de către avocații englezi contractați de Plahotniuc pentru procesul de judecată din Olanda. În context, Platon îi spune că apărătorii lui Plahotniuc i-au pus mai multe întrebări în legătură cu tranzacțiile din cadrul băncii, despre înțelegerile dintre părți, dar și alte întrebări care au legătură cu dosarul și îi cere lui Iaralov să-i spună ce să le răspundă avocațior englezi, dar și ce depoziții să depună în acest sens.

În discuția telefonică, Platon îi pomenește pe fostul președinte al Parlamentului, democratul Andrian Candu, fostul lider al PDM Marian Lupu și respectiv pe ex-președintele democraților, Vladmir Plahotniuc, dând de înțeles că numele celor trei apar în acel proces de judecată.

În replică, Iaralov îi spune lui Platon că nu deține „informații” despre cum ar trebui să procedeze și ce răspunsuri ar trebui omul de afaceri să le ofere avocaților, însă îi spune acestuia că va lua legătura cu democratul Vladimir Andronachi, actual deputat în Parlamentul de la Chișinău, iar acesta la rândul lui îl va contacta pe Platon și îi va spune ce trebuie să le spună avocaților lui Plahotniuc.

Conversația telefonică dintre Veacesav Platon și Serghei Iaralov ( tr. din rusă ):

  • Alo
  • Da, Pașa.
  • Sirioja, salut.
  • Uite, noi avem acum aceste întrebări de la avocații voștri englezi. Ei ne dau o întrebare foarte simplă. Ceea ce a fost, în legătură cu explicațiile despre tranzacții, sunt adevărate sau nu? Cine a participat, cum a participat? Ce au făcut, ce înțelegeri au fost încheiate? Cine a cumpărat? Avocații voștri ne dau aceste întrebări. Cine a vândut? Iată astfel de întrebări ne sunt date. Eu ce să răspund la ele?
  • Eu am înțeles. Eu de fapt nu sunt la curent, nu dețin aceste informații. Hai eu o să iau legătură cu avocații.
  • Acolo este indicat că Andrian Candu a participat pentru că de la el există o procură. Deci eu ar trebui să spun că nu a participat Lupu și Plahotniuc și rămâne doar Candu sau în general să spun că nu au participat. Sau în general să zic că nu au participat la discuții sau să zic că nimeni nu a purtat discuții și că ele nu au avut loc? Deci ceva oricum trebuie să zic. De exemplu, dacă aș spune adevărul avocaților voștri englezi, îi voi pune pe ei într-o situație dificilă. Înțelegi?
  • Eu încă odată îți spun, eu nu dețin aceste informații deocamdată. Eu îl voi suna pe Andronachi, iar el va lua legătura cu tine sau deja cu avocații.
  • Da, poate mai bine cu avocații să ia legătura, ca ei să-mi spună cum să răspund, ce răspunsuri să ofer, pentru că dacă eu voi răspunde așa cum de fapt stau lucrurile, o să confirm tot ceea ce am scris anterior și o să pun avocații voștri într-o situație dificilă. Știi că englezii gândesc altfel.
  • Bine, am înțeles. Hai că vorbim”.

Solicitat de ZdG, Veaceslav Platon susține că înregistrarea și publicarea acestei conversații telefonice, dar și a altora pe care le avea cu Iaralov ar fi făcut parte dintr-un plan pe care l-ar fi pus la cale împreună cu Victor și Viorel Țopa, pentru a-i ajuta pe ultimii în cadrul procesului de judecată intentat, în Olanda, împotriva fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

Platon susține că Plahotniuc ar fi pus presiuni asupra lui în acea perioadă, șantajându-l cu răpirea unor prieteni de-ai săi, pentru ca acesta să renunțe la depozițiile făcute anterior.

„Această înregistrare de mult este pe internet că noi am publicat-o în anul 2016. Ana Ursachi, avocatul meu a publicat-o pe internet, tot așa cum a făcut și cu alte înregistrări. Această înregistrare este o înregistrare veche, eu am avut o discuției cu Iaralov și nu doar la telefon. Am avut și alte discuții în formă verbală. Tema acestei discuții, dacă vă amintiți, în acel moment domnii Țopa au intentat un proces în Olanda și eu am fost unul dintre martorii lui Țopa, din partea lui Țopa. Plahotniuc a făcut presiuni asupra mea, i-a luat ostatici pe prietenii mei, i-a reținut și a făcut presiuni asupra mea cerând că eu să refuz să dau acele mărturii împotriva lui. Noi ne-am înțeles cu domnii Țopa că eu o să duc tratative pe această întrebare și în paralel să-i înregistrez pe ei, pentru Țopa. Pentru ca pe urmă acestea să fie prezentate judecătorilor din Olanda”, susține Platon.

Eu intenționat i-am provocat pe ei la convorbiri. Eu m-am prefăcut că vreau să-i ajut pe ei. Noi așa ne-am înțeles din start cu Țopa. Ca noi să înregistrăm ce fac ei și cum ei mă presează pe mine și cum ei pe mine mă șantajează și pun presiune asupra mea. Totul a fost un scenariu pus la cale de noi. Noi am publicat aceste înregistrări încă în anul 2016 pe internet. Noi pentru judecată intenționat am arătat cum Plahotniuc pune presiuni, acolo au fost și înregistrări și cu Andronachi și cu avocații, unde noi am vorbit despre cum să facem. Acestea sunt dovezile care demonstrează că Plahotniuc a săvârșit aceste atacuri raider și pe urmă a încercat să amăgească în instanță și să le prezinte judecătorilor că, de fapt, nu a fost așa, să pună presiune asupra martorilor din dosar. Noi am strâns toate aceste dovezi iată prin aceste înregistrări”, susține Veaceslav Platon.

Deși Veaceslav Platon a declarat că înregistratea a fost făcută publică anterior, ZdG nu a identificat-o în spațiul public.

Anterior, în spațiul public a apărut o altă înregistrare telefonică dintre Platon și Iaralov. În conversația telefonică publicată de portalul omg.md în anul 2016, cei doi discută despre dosare și „cum se face justiție”.

În fragmentul publicat atunci, Iaralov îi explică lui Platon cum va fi încetată urmărirea penală pe numele lui Alexandru Bernaz ( dosarul privind înstrăinarea acţiunilor Moldova Agroindbank ) şi Andrei Cazacu (dosarul Aroma).

În 2016, după reținerea și arestarea, iar mai târziu condamnarea sa, Platon a declarat în nenumărate rânduri că în spatele dosarului său penal stă fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. În toată această perioadă, inclusiv în prezent, Platon îl acuză public pe Plahotniuc că ar fi beneficiarul final al banilor furați din sistemul bancar din R. Moldova.

Conversația telefonică, care a fost remisă în adresa ZdG a avut loc în contextul unui proces, desfășurat în Olanda, în cadrul căruia Victor și Viorel Țopa l-au acționat în judecată pe Vladimir Plahotniuc, acuzându-l pe fostul democrat de un atac raider asupra Victoriabank.

Procesul de judecată dintre Victor și Viorel Țopa și Vladimir Plahotniuc, în Olanda

În anul 2017, presa de la Chișinău a scris, citând un mesaj publicat de Vladimir Plahotniuc pe Facebook, că frații Viorel și Victor Țopa au pierdut un proces de judecată intentat, în Olanda, împotriva sa. Potrivit deciziei instanței de judecată din Olanda, publicată în 2017 de Plahotniuc, în spațiul public, Viorel și Victor Țopa l-au acuzat pe fostul lider al PDM că ar fi fost implicat în atacul raider asupra băncii comerciale „Victoriabank”.

Potrivit deciziei emisă de instanța din Olanda în 2017 și publicată de Plahotniuc, acuzațiile celor doi împotriva companiei OTIV Prime Holding, înregistrată în Olanda au fost „nejustificate și lipsite de probe”.

În 2017, Veaceslav Platon, fiind deținut atunci în Penitenciarul nr.13, a vorbit despre „o schemă prin care Vlad Plahotniuc a intrat în posesia acțiunilor Victoriabank în 2011, ca urmare a unui atac raider asupra mai multor companii și bănci din partea OTIV Prime Holding B.V., controlată atunci de fostul președinte democrat”. Potrivit lui Platon, în decembrie 2011, un grup de investitori, ale căror interese erau reprezentate de către el în R. Moldova, a procurat de la Vladimir Plahotniuc un pachet de circa 38,2% din acțiunile Victoriabank, în jur de 28% din acțiunile BEM, circa 50,2% din acțiunile Asito, 85% din acțiunile Victoria Asigurări, dar și compania Alfa Engineering, care deținea Hotelul „Național”, în valoare totală de 80 de milioane de dolari SUA.

Platon declara atunci că majoritatea acțiunilor au ajuns în posesia lui Plahotniuc în urma unor atacuri comise asupra lui Victor și Viorel Țopa în 2011, iar în momentul tranzacției, fostul lider al PDM a asigurat investitorii că a încheiat un acord de împăcare cu Victor și Viorel Țopa, prezentând și unele dovezi în acest sens, iar o parte din banii rezultați din tranzacție îi va achita acestora.

Serghei Iaralov pleacă din R. Moldova în iunie 2019

Serghei Iaralov, cel care pare să discute cu Veaceslav Platon la telefon, despre depozițiile acestuia din timpul procesului de judecată desfășurat în Olanda, a deținut anterior funcția de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fiind foarte apropiat de liderul său de partid de atunci, Vladimir Plahotniuc.

Serghei Iaralov ar fi plecat în iunie 2019 din Republica Moldova, după ce la Chișinău s-a format o nouă alianță de guvernare. În noiembrie 2019, democratul Dumitru Diacov a anunțat, într-o emisiune televizată, că Serghei Iaralov, nu mai este membru al Partidului Democrat din Moldova. Oficialul însă nu și-a putut aminti dacă Iaralov a depus cerere de renunțare la funcția de membru de partid sau dacă decizia respectivă a fost luată de către membrii PDM.

Numele lui Iaralov – sonor în dosarul fraudei bancare

Numele lui Serghei Iaralov a fost pronunțat pentru prima dată, în contextul fraudei din sistemul bancar, pe 15 octombrie 2015. Atunci, cu doar câteva minute înainte de a fi reținut de ofițerii CNA, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat, a dezvăluit în premieră, de la tribuna Parlamentului, că Iaralov a participat „la toate discuțiile și târgurile” care vizau Banca de Economii (BEM). Atunci, businessmanul se afla în sală.

De atunci, numele lui Iaralov a fost cel mai des pomenit în presă în legătură cu furtul miliardului din sistemul bancar. Serghei Iaralov a participat la negocierile din 2014 și 2015 privind formarea majorității parlamentare.

Chiar dacă nu deținea atunci vreo funcție importantă în cadrul formațiunii, Iaralov, alături de Constantin Botnari, îl însoțea mai mereu pe Vlad Plahotniuc la ședințele Parlamentului. Botnari a refuzat să spună ce făcea Iaralov, în acea perioadă, la Parlament. „Lăsați-mă în pace! N-am informație. Căutați în altă parte”, declara Botnari atunci.

Ex-vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov, este cea de-a doua persoană care a obținut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca și fostul său șef de partid, Vladimir Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin, s-a anunțat anterior.