Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Audieri în cadrul evaluării candidaților…

Audieri în cadrul evaluării candidaților la funcții în organele de autoadministrare judecătorească. Avocatul Ion Ciuchitu și judecătorii Ghenadie Mîra și Ion Talpa, subiecți ai evaluării extraordinare

Imagine simbol

Comisia Vetting a desfășurat audieri pe 25 și 26 aprilie, pentru trei subiecți ai evaluării extraordinare, se arată într-un comunicat vineri, 26 aprilie.

Judecătorii Ghenadie Mîra, președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și Ion Talpa, președinte al Curții de Apel Bălți, au fost audiați în calitate de candidați pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, iar avocatul Ion Ciuchitu a fost audiat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În audierea lui Ghenadie Mîra, au fost discutate două chestiuni de țin de integritatea etică a candidatului. Membrii Comisiei au adresat întrebări pentru a clarifica lipsa menționării în chestionarul de etică a unei cauze penale din 2017, în care candidatul a fost bănuit și ulterior scos de sub urmărire penală, precum și circumstanțele declarării subestimate a valorii apartamentului în care locuiește. De asemenea, în ședința închisă, a fost examinată o sesizare privind presupusa neexecutare de către candidat a unei hotărâri a Curții Constituționale.

După analizarea informațiilor colectate în procesul de evaluare a candidatului Ion Talpa, Comisia nu a identificat dubii care să necesite a fi examinate suplimentar în audieri. Prin urmare, la audieri acesta a confirmat corectitudinea și valabilitatea informațiilor prezentate în declarații, chestionarul de etică și în răspunsurile oferite Comisiei pe parcursul evaluării.